HÅPER PÅ GULL: Hedig Wessel går for pallplasseringer i verdenscupen og medalje i OL. Bildet tatt under en photoshoot av OL- og Paralympics-utøvere tidligere i år.
HÅPER PÅ GULL: Hedig Wessel går for pallplasseringer i verdenscupen og medalje i OL. Bildet tatt under en photoshoot av OL- og Paralympics-utøvere tidligere i år. Foto: Mariam Butt

– Jeg ønsker å vise at det er ikke så nøye om man har litt flesk her eller der

Som 18-åring var Hedvig Wessel den yngste utøveren i OL-troppen til Norge i 2014. Nå skal hun etablere seg i verdenstoppen og kjempe om medaljer. Samtidig er det viktig for henne å være et forbilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hedvig Wessel (22) hadde sett Kari Traa ta OL-medaljer i tre forskjellige mesterskap da hun selv begynte med kulekjøring som elleveåring. Wessel ble med i Kari Traas skilag, og plutselig var ikke Traa lenger bare en hun hadde sett på TV.

– Jeg hadde sett henne kjøre OL, og jeg syntes hun var helt rå. Det var ganske sykt å ha forbildet sitt som trener, sier Wessel.

– Målet er å ta medalje

Denne helgen starter verdenscupen i kulekjøring i Finland. Norge sender tre utøvere og Wessel er den store profilen.

– Jeg gleder meg veldig til å komme igang og jeg er veldig glad i bakken i Ruka. Målet er selvfølgelig å havne på pallen, men det jeg hele tiden fokuserer på er arbeidsoppgavene mine og å gjøre mitt aller beste hver eneste dag, sier Wessel.

Wessels beste resultater i karrieren så langt er en tredjeplass under et renn i verdenscupen 2016 og en femteplass under årets VM i spanske Sierra Nevada.

Tøff i trynet

Wessel har hele tiden vært åpen på at hun nå skal blande seg inn i verdenstoppen og kjempe om medaljer. Med slike uttalelser kan det øke forventningene og sette mer press på å få gode resultater, men hovedpersonen sier selv at hun ikke merker noe press utenfra.

– For meg handler det om å roe nervene. Det å tro på meg selv og få selvtillit, være litt tøff i trynet. Tenke at selvfølgelig skal jeg vinne, selvfølgelig er jeg best, sier Wessel.

Hun sier at hun prøver å gjøre seg selv nervøs på trening og visualiserer at hun står til start i verdenscupen hver gang hun står på toppen av en bakke.

– Jeg tror det mentale har veldig mye å si, kanskje 80 prosent. Jeg tror alle i topp ti kan vinne, men jeg tror de som havner på pallen er der fordi de er sikre på seg selv og vet selv at de skal være der.

Vil være et sunt forbilde

Med seg på treningsturer rundt om i verden tar Wessel med seg kameraet sitt og filmer videoblogger som hun legger ut på sin egen YouTube-kanal.

– Jeg prøver bare å være et sunt, naturlig og ærlig forbilde. Jeg ønsker å vise at det er ikke så nøye om man har litt flesk her eller der, så lenge man har det bra med seg selv. For meg er det å være aktiv, få energi av å være aktiv, det er det jeg ønsker å vise.

22-åringen mener det er en mangel på naturlige forbilder som unge jenter kan se opp til.

– Jeg synes det er litt trist hvor mange «influencers», hvor mange store profiler som jeg synes er dårlige forbilder. Usunne forbilder som omtrent oppfordrer til å operere seg, som unge jenter til slutt får problemer med seg selv fordi de vil være perfekte.

Aldri hjemme

Store deler av året er Wessel ute og reiser rundt om i verden på samlinger med en gruppe bestående av både det norske og det svenske landslaget. Men hun fikk et ufrivillig opphold hjemme i Norge etter at hun skadet seg på samling i Sveits.

– Jeg var hjemme i fem uker på grunn av en leggskade tidligere i høst, jeg har ikke vært hjemme fem uker i strekk på flere år. Da var jeg litt sånn, hva skal jeg gjøre nå, det var så lenge, forteller Wessel.

Wessel reiste ned til Ruka sammen med Kristine Gullachsen og Tevje Lie Andersen, og det første rennet går lørdag 9. desember.