Jared Kushner sammen med svigerfaren i Det hvite hus.
Jared Kushner sammen med svigerfaren i Det hvite hus. Foto: Kevin Lamarque/NTB scanpix

Trumps svigersønn grillet av spesialetterforsker om Russland-kontakt

– Han samarbeider frivillig, sier Jared Kushners advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trumps svigersønn Jared Kushner har forklart seg om sin kontakt med russerne til spesialetterforsker Robert Muellers team, som gransker Russlands innblandelse i USA-valget, melder New York Times og CNN.

Ifølge CNN skal Muellers etterforskere ha stilt spesifikke spørsmål om Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, som ble sparket fordi han ikke snakket sant om sine samtaler med Russlands ambassadør i Washington.

Etterforskerne gransker ifølge TV-kanalen også om det ble begått ulovligheter da FBI-sjef James Comey brått ble sparket fra jobben av USAs president.

Ifølge Comey krevde Trump stans av etterforskningen av den tidligere sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn. Under en høring i sommer fortalte Comey at han tok grundige notater fra sine møtet med Trump, fordi han fryktet at presidenten ville lyve.

– Han samarbeider frivillig, og vil fortsette med det, sier Jared Kushners advokat Abbe Lowell til CNN.

Ifølge New York Times skal Kushner blant annet ha blitt spurt om et møte som han og den avgåtte sikkerhetrådgiveren Michael Flynn hadde med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak i Trump Tower i desember 2016. Ifølge Det hvite hus dreide møtet seg om å etablere en kommunikasjonslinje mellom den nye administrasjonen og den russiske regjeringen, skriver avisen.

Omfattende etterforskning

I høst oppnevnte spesialetterforsker Mueller en storjury som del av Russland-etterforskningen, og fikk verktøy til å kreve utlevering av dokumenter og stevne vitner som må forklare seg under ed. En storjury kan eventuelt også beslutte at det skal tas ut tiltale. Muellers team har bedt Det hvite hus overlevere dokumenter knyttet til Flynn.

Flynn stanset nylig kommunikasjonen med Trumps advokater, noe som ifølge New York Times kan bety at Flynn har startet å samarbeide med Robert Mueller. Det føderale politiet FBI har gransket Flynns forbindelser til Russland, og de undersøkes også av etterretningskomiteene i Representantenes hus og i Senatet.

I sommer grillet etterretningskomiteen i Representantenes hus Trumps svigersønn Jared Kushner om kontakten med russerne. Etter tidligere å ha hevdet at det hele bare var oppspinn, innrømmet Kushner at han hadde møter med sendebud for den russiske regjeringen.

I en uttalelse til senatets etterretningskomité innrømmet Kushner å ha snakket med russerne. Det skal ha vært i kontakt fire ganger under valgkampen i 2016. Kontakten med russerne ble ifølge CNN ikke meldt inn på de første sikkerhetsklareringsskjemaene Jared Kushner leverte til Det hvite hus.

I oktober ble Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort og hans forretningspartner siktet for omfattende lovbrudd. I siktelsene som var godkjent av Muellers storjury, anklages de to blant annet for konspirasjon mot USA.

Samme måned ble det kjent at Trumps tidligere utenriksrådgiver George Papadopoulos tilsto å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Overvåket Trump-rådgiver

I mars fortalte daværende FBI-sjef James Comey under en høring om Russlands aktive tiltak mot presidentvalget i USA at det ble innledet etterforskning samme måned som Trump oppfordret Russland til å hacke Hillary Clintons epost.

Etterforskningen av kontakten mellom flere av Trumps nære medarbeidere og russisk etterretning og myndigheter i tiden før presidentvalget, var ifølge Comey del av en bredere etterforskning av Russlands forsøk på å påvirke valgutfallet i USA.

Sommeren 2016 fikk FBI en kjennelse fra den hemmelige domstolen FISA til å overvåke Donald Trumps valgkamprådgiver Carter Page. FBI-dokumenter som er offentliggjort, avslører hvordan russiske spioner forsøkte å rekruttere Trump-rådgiveren Carter Page allerede i 2013.