søsteren tok livet sitt etter år med overgrep i tysfjord:

– Hennes største ønske var at den historien hun bar på, skulle komme fram

HAMARØY (TV 2): Lars Filip Paulsen mistet søsteren som følge av gjentatte overgrep. Han er glad for at politiet endelig tar Tysfjord-saken på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag offentliggjorde Nordland politidistrikt at de har avdekket 151 overgrep i Tysfjord-saken.

43 er voldtektssaker, mens 40 saker omhandler seksuell omgang med barn under 14 år. Mange av sakene omfatter grove seksuelle overgrep – herunder voldtekter av barn.

En av de som ble utsatt for overgrep over flere år, var søsteren til Lars Filip Paulsen.

I januar 2015 tok hun livet sitt som følge av overgrepene.

– Hennes største ønske var at den historien hun bar på, skulle komme fram, og det har den heldigvis gjort i dag, sier Paulsen til TV 2.

Paulsen er onkelen til Marion Ann Knutsen, som er en av dem som har snakket høyt om overgrepene i Tysfjord, og om hvordan de drev moren til selvmord.

– Selvransakelse

38-åringen var ikke selv klar over de mørke hemmelighetene som har vært godt skjult i det lulesamiske miljøet i flere generasjoner.

– Jeg tror vi må gjøre en selvransakelse og selverkjennelse. Samer er et stolt folk og vi har et samhold. Det ser man spesielt i forhold til sykdom og død, der man virkelig tar vare på hverandre. Men det kan ha den baksiden når man tar vare på hverandre, at man også skjermer hverandre. At man har en taushet når alvorlige ting skjer.

Mange offentlige instanser skal ha visst om overgrepene i lang tid. I 2007 ble det sendt et bekymringsbrev til daværende statsminister Jens Stoltenberg, uten at noe ble gjort.

– Sikkerhetsnettet – særlig til barn som har vært overgrepsutsatt – sviktet. Man har voksne som ikke sa fra, man har sannsynligvis legetjenester som ikke sa fra, et barnevern, kommune som helhet, og et politi. Det er faktisk uforståelig at så mange instanser svikter samtidig over så lang tid, sier Paulsen.

Brudd på rutinene

Ifølge rapporten fra politiet i Nordland fant man 20 tilfeller med påstander om mulig brudd på varslingsrutinene. To saker etterforskes fortsatt.

Mange i Tysfjord er nå lettet over at både politiet og storsamfunnet har tatt ofrene på alvor.

– Jeg er utrolig takknemlig for at saken nå har blitt rullet opp. At man har fått avdekket de forholdene som har vært i Tysfjord. For vi skal ikke ha et sånt samfunn der man verner om hverandre på den måten. Det må slås ned på, sier Paulsen.

Politiet startet etterforskning etter at elleve kvinner og menn i juni i fjor fortalte VG at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep i Tysfjord kommune. Journalistene jobbet med saken i et og et halvt år.