TIL Å STOLE PÅ? Vil fire forskjellige promillemålere vise fire forskjellige resultater?
TIL Å STOLE PÅ? Vil fire forskjellige promillemålere vise fire forskjellige resultater? Foto: TV 2 hjelper deg

Advarer mot promilletest – denne kan du ikke stole på

TV 2 HJELPER DEG: Vi tester fire modeller for privatmarkedet mot politiets standardmåler. Kan man stole på at de gir riktig resultat?

Se innslaget hos TV 2 hjelper deg på TV 2 Sumo!

I disse julebordstider kan det være fristende å ty til en promillemåler dagen derpå for å sjekke om man kan sette seg bak rattet.

Men kan man stole på målerne?

TV 2 Hjelper deg testet - i samarbeid med Vi Menn og klikk.no - fire modeller opp mot samme type promillemåler som politiet bruker. Politimåleren vil være fasiten.

Modellene vi testet er Alcoscan AL 7000, FCA 35, Alcosystems Ibac og Dräger 3820.

Vi fikk hjelp av fire medlemmer av Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug, som stilte seg til disposisjon.

Studentenes promille skulle testes tre ganger: Etter et par øl, i løpet av et julebord – med tre juleøl og tre småflasker med akevitt innabords – og ikke minst dagen derpå.

Det viste seg at forskjellene mellom den beste og den dårligste måleren er store. For det er nemlig én klar vinner og én klar taper.

Alcoscan AL 7000 er testens vinner, som den mest brukervennlige og mest presise.

Dräger 3820 og Alcosystems Ibac plasserer seg begge litt bak på en delt 2. plass, mens FCA 35 kommer dårligst ut med det største avviket i resultatene.

TT Micro, som produserer FCA-35, bekrefter avvikene etter egne kontrollmålinger, og forklarer dem slik:

– Det er lagt inn en sikkerhetsmargin på 0,2-0,3 promille for å sikre at måleren ikke viser for lave verdier. Den er godkjent etter europeiske standarder, sier Tore Vedvik, eier i TT Micro.

.

TESTEN:

Terningkast 5:

Alcoscan AL 7000
969 kr (Testhelsen.no)

Testvinner. Enkel i bruk og lett å blåse i. Den teller ned til den er klar, da står det et klart og tydelig «Blow» i displayet. Resultatet kommer straks. Alcoscan er også mest presis av alle målerne, med et snitt-avvik fra fasiten på 10,9 prosent.

Terningkast 4:

Dräger 3820
2998 kr (Clas Ohlson)

Den dyreste måleneren i testen er ikke mest presis. Den avviker i snitt 14 prosent fra politimåleren. Men den er svært brukervennlig, veldig rask og enklest i bruk av alle. Vi trekker litt ekstra for at måleren konsekvens viser lavere promille enn referanseverdien – feilmarginen bør helst gå den andre veien.

Alcosystems Ibac
998 kr (Kjell & Company)

Ibac krever at du har lastet ned en tilhørende app. Resultatet kommer raskt, og en fancy funksjon her viser hvor lenge det er til du er edru. Vi synes det tidvis var krevende å blåse i Ibac, det måtte flere ganger gjentatte forsøk til. Men når det først funket, kom resultatet raskt. Ibac er like presis som Alcoscan (11 prosent fra «fasiten»), men den blir litt krognlete å styre med en mobilapp for en kjapp måling.

Terningkast 3:

FCA 35
995 kr (Clas Ohlson, Power, Elkjøp)

Denne måleren er relativt grei i bruk, men også den vi slet mest med for å få blåst riktig. Fire av 15 målinger måtte gjøres om igjen, fordi vi ikke fikk et resultat. FCA 35 er dessuten desidert mest upresis, med et snitt-avvik på 27 prosent. På lave verdier viser den heldigvis høyere promille enn fasiten.