Ny norsk oppfinnelse:

Med kun én knapp kan Per Leif (85) videochatte med barnebarna

85 år gamle Per Leif Rolid beskriver seg selv som en IT-analfabet. Han har verken smarttelefon, nettbrett eller datamaskin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per Leif Rolid (85) bor hjemme på gården sin i Redalen i Gjøvik kommune.

Han har i lengre tid vært en av testpersonene for en helt ny maskin myntet på eldre. Den heter «Komp», og har kun en knapp.

Den står på en stol i et hjørnet av stuen hans, og der kan han sjekke siste nytt fra familien.

– Jeg er en gammel mann og jeg bor alene i et hus, for jeg mistet kona mi for halvannet år siden, forteller han når God morgen Norge er på besøk på gården.

I videovinduet øverst i saken kan du se hvordan Per Leif bruker maskinen sin.

Snapchat, Facebook og Instagram er nærmest fremmedord for Per Leif.

– Jeg er ikke med i dataverden

Via denne enkle maskinen kan han likevel motta bilder fra barn og barnebarn. På den måten holder han seg oppdatert på hva familien driver med, når han ikke alltid kan være med.

– Her har jeg fått et bilde fra barnebarnet mitt Even som studerer jus i Trondheim. Han har sendt meg et bilde av nordlyset, det er artig å se, forteller han.

– Og her har jeg et fra Mathias, som studerer i Michigan i USA.

Han trenger ikke datakunnskaper for å kunne håndtere denne maskinen.

– Jeg er ikke med i dataverden, jeg er analfabet.

Når han får spørsmålet om han har smarttelefon, da svarer han kontant «nei», mens han gliser lurt.

HJEMME PÅ GÅRDEN: Her kan Per Leif Rolid (85) sitte og se på bilder som barna og barnebarna sender til hans skjerm.
HJEMME PÅ GÅRDEN: Her kan Per Leif Rolid (85) sitte og se på bilder som barna og barnebarna sender til hans skjerm.

Via en app er det familien hans som bestemmer hva han får opp på skjermen sin. Datteren hans Benedicte Rolid er på tur ved Mjøsa og hun sender ham et bilde.

– Dette bildet har jeg fått fra Benedicte. Takk skal du ha Benedicte, det var et flott landskapsbilde, sier han når han ser bildet dukke opp på maskinen.

Benedicte forteller at de også kan ringe han opp via appen. Da kan han kommunisere med familien i en videochat.

– Du hører jo hva folk sier på telefon også, men det er noe annet når du ser dem du prater med og ser bevegelsene, det er to helt vidt forskjellige ting, sier han.

Norsk oppfinnelse

Gründeren som står bak denne oppfinnelsen ønsker at også de eldre skal kunne føle tilstedeværelse, selv om de ikke henger med i teknologiverdenen.

– Det handler om å lage noe for dem som ikke helt passer inn i den teknologien som blir utviklet i dag. Stort sett alle over 80 år sliter med å bruke det som er laget for de i 20-årene, forteller Karen Dolva, som er daglig leder i firmaet «No Isolation».

De har tidligere utviklet en liten robot for langtidssyke barn, slik at disse barna skal kunne delta i for eksempel klassetimer hjemmefra.

Det har vært fem seniorer som har testet dette de siste månedene. Men ingen av dem ville egentlig være med.

GRUNDER: Karen Dolva er blant dem som har utviklet denne maskinen for seniorene, som gjør at de kan motta bilder og videochat fra familiemedlemmer.
GRUNDER: Karen Dolva er blant dem som har utviklet denne maskinen for seniorene, som gjør at de kan motta bilder og videochat fra familiemedlemmer.

– Det typiske svaret vi får er at jeg ikke trenger noe, jeg har ikke lyst til å teste noe, og teknologi er ikke noe for meg. Men nå har disse fem fått over 2000 bilder til sammen, og dette er jo mennesker som aldri har fått bilder digitalt før.

Vi tenker på det litt som postkort

Det er altså én knapp på maskinen som står hjemme hos senioren. Så har familiemedlemmene en app.

– Av og på-knappen på maskinen gjør to ting. Den viser at enheten er på til resten av familien, så kan du skru den av om du ikke ønsker å motta samtaler eller bilder.

Familien som laster opp bilder kan selv bestemme hvor lenge bildene skal ligge.

– De ligger i en loop hos mottakeren. For mange eldre er for eksempel tekstmeldinger en barriere, for det er en forventning om at man skal svare umiddelbart. Vi har tenkt litt mer postkorttankegangen. Det er veldig hyggelig å motta bilder og meldinger, uten at man skal svare. Så har man heller mer å snakke om neste gang man møtes, forteller hun.