President Donald Trump i Det hvite hus tirsdag. (AP Photo/Susan Walsh)
President Donald Trump i Det hvite hus tirsdag. (AP Photo/Susan Walsh) Foto: Susan Walsh

Trump sprer hatvideoer fra britisk antiislamist

President Donald Trump videreformidler hatpropaganda fra britisk ultranasjonalist på Twitter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig onsdag morgen, lokal tid, retvitret den amerikanske presidenten tre videoer fra den britiske ultranasjonalisten, Jayda Fransen.

Antiislamske internettvideoer

Alle tre videoene er uverifiserte videoer som verserer på nett for å gi et bilde av muslimer som voldelige og farlige.

Den første videoen viser det som hevdes å være en muslimsk gutt, som banker opp en hvit, angivelig nederlandsk, gutt med krykker. De to andre videoen er IS-relaterte.

Jayda Fransen (31) er leder av den høyreekstreme gruppen «Britain First». Organisasjonen ble dannet i 2011 av tidligere medlemmer i British Nationalist Party.

Dømt for hatkriminalitet

Fransen er tidligere dømt for hatkriminalitet etter å ha æreskjelt en kvinne med hijab foran barna hennes, ifølge den britiske avisen The Guardian. Hun ble dømt til å betale offeret, Sumayyah Sharp, 2000 britiske pund.

En talsperson for statsminister i Storbritannia, Theresa May, har til Reuters uttalt at det er galt av Trump å re-publisere noe som kommer fra «Britain First».

Trump har 43,5 milloner følgere på Twitter. Han retvitret videoene uten kommentar. Fransen selv ytret stor glede over presidentens indirekte støtteerklæringer: «Gud velsigne deg, Trump. Gud velsigne Amerika», skriver hun i en twittermelding.

Utover jubel hos mennesker som befinner seg på ytterste høyre fløy, skaper twittermeldingene sjokkbølger i verden. Reaksjonene så langt er preget mest av vantro.

I fjor ble den britiske politikeren Jo Cox drept at en mann som angivelige skal ha ropt Britian First, før han angrep Cox. Enkemannen til Cox, Brendan, reagerer med vantro på Trumps twitring.

– Trump legaliserer høyreekstreme i sitt eget land, og nå forsøker han å gjøre det i vårt land også. Å spre hat får konsekvenser og presidenten burde skamme seg