Døde etter å ha drukket gift i retten

Slobodan Praljak (72) helte i seg en flaske med det som skal være gift da dommen mot ham ble forkynt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Praljak skal ha blitt erklært død på sykehuset, melder AP.

Statlig kroatisk TV melder om dødsfallet, men nederlandsk politi vil foreløpig ikke kommentere dødsfallet.

Ekspolitiker Slobodan Praljak skapte stor dramatikk i retten da kjennelsen fra FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jogoslavia (ICTY), ble lest opp.

Praljak ble i 2013 dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet.

Hele retten ble vitne til at Praljak kom med en uttalelse, der han benektet å være krigsforbryter, før han helte i seg en liten flaske med ukjent innhold.

– Jeg drakk akkurat gift. Jeg er ingen krigsforbryter, og jeg nekter å godta denne dommen, sa Praljak.

Hendelsen skjedde på direktesendt TV. Se klippet øverst i saken.

Dommeren ba Praljak stoppe, men han var ikke til å stanse. Retten ble hevet da forsvareren hans ropte «klienten min har tatt gift».

Helsepersonell kom raskt til, og en talsmann for tribunalet opplyste en time senere at Praljak fortsatt var i live og fikk medisinsk behandling. Det er ikke kjent hva som var på flasken han drakk fra.

Advokat Toma Fila, som flere ganger har representert parter i krigsdomstolen i Haag sier det er lett å ta med gift inn i rettssalen.

– Det er absolutt mulig å ta med gift inn i domstolen i Haag. Det er sikkerhetsrutiner som på en flyplass. De sjekker belter, metall, sko og ta bort mobiltelefoner, sier Fila til AP.

Han sier at piller eller væske i mindre form ikke blir inspisert.

Opprettehold tidligere dom

Praljakt var en av seks tidligere bosniske kroater som står for retten. De ble i 2013 funnet skyldig i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet.

De seks anket, men onsdag opprettholdt ICTY dommene mot dem. ICTY opprettholdt dommen på 20 års fengsel for Praljak.

De bosnisk-kroatiske lederene sto ifølge dommen også bak drap, voldtekter, forfølgelse, fordrivelse og terrorisering av bosniske muslimer.

Prlic hovedansvarlig

Dommen slo også fast at Jadranko Prlic var den politisk hovedansvarlige for disse overgrepene. Han ble dømt til 25 år i fengsel. De øvrige fem ble også dømt til lange fengselsstraffer.

Prlic var president i en bosnisk-kroatisk ministat kalt Herceg-Bosna som eksisterte fra 1991 til 1994.

Bosnia-Hercegovina var en del av den tidligere forbundsstaten Jugoslavia, som gikk i oppløsning i 1992. Oppløsningen ble fulgt av blodig krig mellom de tre største etniske gruppene i dette området: Muslimer, serbere og kroater.

(©NTB/TV 2)