Charlen (21) utviklet app sammen med faren etter at hun ble voldtatt

For fem år siden ble Charlen voldtatt av to menn. Nå vil hun og faren hjelpe andre i samme situasjon, og samtidig være med å forhindre voldtekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Charlen Larsen opplevde marerittet som 16-åring. Hun var på vei til nabobyen da hun ble voldtatt av det som da var to kamerater. To personer hun trodde hun kunne stole på.

– Livet raste ned, og det var en veldig stor byrde å gå og bære på, sier hun til God morgen Norge.

For etter hendelsen fortalte hun nesten ingen om det som hadde skjedd. Det var først da ryktene begynte å spre seg, at faren Rich Larsen fikk vite hva datteren hadde blitt utsatt for. Det som da hadde vært et harmonisk familieliv, forandret seg over natten til å bli det totalt motsatte.

– Charlen begynte å kutte seg selv, og vi fant brev som ingen foreldre ønsker å finne fra sine barn. I tre år våknet jeg daglig og lurte ikke på om hun kom til å ta livet sitt, men når.

I mange år etterpå slet Charlen med det som hadde skjedd. I tre år prøvde hun å starte på videregående, og alle gangene sluttet hun igjen. Da fant faren ut at noe måtte gjøres.

Utviklet en app

Han ble da motivert til å utvikle en app som kan være med å forebygge voldtekt, samtidig som den også kan være med å sikre bevis i de tilfeller det likevel skjer.

Jeg begynte å se på hva som fantes fra før. og fant ut at verdens største applikasjon var bSafe. Dermed begynte jeg utvikle en app som skulle bli bedre enn den, forteller han.

I mai i fjor fikk han muligheten til å overta appen bSafe, og han er nå eier av appen som skal være med å forhindre overgrep, vold og seksuell trakassering.

Nye funksjoner

Larsen jobber nå med å utvikle og forbedre appen. Nye funksjoner, som for eksempel såkalt «voice activation», skal hjelpe jenter og gutter til å føle seg tryggere når de går hjem alene.

Du kan aktivere en alarm til dine pårørende via et selvvalgt kodeord. Så hvis du har telefonen i lomma eller i veska kan du bare si et kodeord slik at telefonen begynner å ta opp lyd og video og sender en alarm til dine pårørende, forteller han.

Appen har i dag 1,3 millioner kunder verden over og finnes i over 100 land.

Familiefirma

I dag har Charlen det veldig bra, takket være hennes sterke vilje, og den gode støtten familien har fått.

De har klart å snu den tragiske hendelsen til noe positivt. Hun tar stadig mer ansvar i selskapet til faren, og finner stor glede i å bidra til at andre jenter kan slippe å oppleve det hun måtte oppleve.

– Det er givende å kunne hjelpe andre i samme situasjon og være med på å utvikle appen, sier Charlen, som sammen med familien vurderer å flytte til USA over nyttår for å fortsette utviklingen.