Gravet ørret med herlig tilbehør

Lag gravet ørret med knust pepper og sennepsaus, eller rødbet gravet ørret med pepperrotkrem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gravet ørret (eller laks) med knust pepper

Ca. 500g ørretfilet uten skinn og ben
2 ss sukker
2 ss salt
1-2 ts grovmalt brent pepper (se egen oppskrift)
Evt 2-3 ss akevitt eller 2 ts sitronsaft
Frisk dill

Slik gjør du:

Bland sammen sukker, salt og pepper. Legg dill i bunnen av et fat med litt kanter, dryss på litt av krydderblandingen. Legg ørretfileten over og dryss over resten av krydderblanding. Avslutt med dill og hell over akevitt/ sitronsaft. Dekk med plastfilm eller matpapir og legg et lett press på toppen, feks en liten tynn fjel. Sett kaldt i 2-3 døgn (kjøleskap). Tiden er avhengig av tykkelsen på laksefileten. Vend laksen et par ganger i døgnet.

Brent pepper: Legg hele pepperkorn i en stekepanne. Stek til pepperen begynner å ”poppe” og bli godt stekt. Avkjøl. Knus i en morter og dryss over den ferdig gravede laksen. Server med grovt rugbrød eller knekkebrød.

Rødbet gravet ørret (eller laks)

Ca 500 g ørretfilet
2 ss sukker
2 ss salt
1 stor rå rødbet
½ fennikel
1/2 ts sitronsaft eller akevitt

Slik gjør du:

Bland sammen sukker og salt og fordel over og under laksen og legg laksen i et fat med kanter. Skrell rødbete, rens fennikel og del i mindre biter. Riv rødbet og fennikel fint på et råkostjern eller «kjør» sammen til en glatt mos i en blender/stavmikser og fordel over laksen. Dekk med plastfilm eller matpapir og legg på et lett press. Sett kaldt i 2-3 døgn i kjøleskap. Tiden er avhengig av tykkelsen på laksefileten. Vend laksen et par ganger i døgnet

Enkel sennepssaus til gravet laks eller ørret

1/2 dl grov søt sennep
2 ss stek sennep, for eksempel dijonsennep
1 ss sukker (begynn med 1/2 ss, smak deg fram)
1 krm salt
1 ½ ss eddik
2-3 dl nøytralolje, soya, raps eller solsikke olje
finhakket dill

Slik gjør du:

Bland sammen sennep, sukker, salt og eddik. Tilsett oljen, litt av gangen. Visp godt til en blank og tykk saus. Tilsett dill og smak til med salt og pepper og evt litt mer sukker. Server med rugbrød, Del gjerne rugbrød i biter og stek sprøe og dryss over ved servering.

Pepperrotkrem til rødbet gravet ørret

4 ss rømme
2 ss finrevet frisk pepperrot
2 ts sitronsaft
2-3 ts sukker
Ev finhakket dill

Slik gjør du:

Rør sammen alle ingrediensene, smak til slik a du får den smaken du liker. Det vil ta noen timer før pepperrot sette smak til rømmen. Sett kaldt minst 10 timer, gjerne et døgn.