Cykelstaden Umeå har sett seg lei på biler som feilparkerer på fortauet og på sykkelstiene. Nå går de utradisjonelt til verks, og legger ut
Cykelstaden Umeå har sett seg lei på biler som feilparkerer på fortauet og på sykkelstiene. Nå går de utradisjonelt til verks, og legger ut "bøter" til bilister som har feilparkert. Foto: Cykelstaden Umeå

Nå gir svenske syklister «bøter» til bilistene

Velger utradisjonell metode for å hindre feilparkering.

Syklende i Umeå i Sverige, har fått nok av biler som feilpakerer. Gruppen Cykelstaden Umeå har derfor valgt å ta grep – på en helt uvanlig måte.

De har rett og slett begynt å legge igjen "bøter" under vindusviskeren på bilene. Det er riktignok ingen ekte bot, men snarere en advarsel til bilisten.

– På avstand ser det ut som en ekte bot, slik at man skal lese hva som står der, før man kaster lappen, sier en av initiativtakerne, Jennie Wadman til avisen Expressen.

Volvo med egen syklist-radar

Ikke gul

På lappen vises det til de gjeldende parkeringsreglene og øverst står det "Parkeringsanmärkning. Belopp 900 kronor". Men helt mot slutten står det at det ikke er en ekte parkeringsbot.

– Poenget er at bilistene skal lese beskjeden og forstå at de har gjort noe feil, sier Wadman.

Både i Norge og Sverige er vi vant med at parkeringsbøtene som ligger på frontruta vår er gule. Slik sett skiller advarselen fra sykkelentustiastene seg ut, ved at de er hvite.

Norsk undersøkelse: Disse bilene har de mest aggressive sjåførene

Trafikkfare

Utfordringen til syklistene er at taxier, personbiler og lastebiler parkerer på gang- og sykkelstiene. Dermed står de i veien for de myke trafikantene.

Sykkelentusiastene understreker at det ikke bare er et praktisk problem at bilene står i veien, men at det også er trafikkfarlig. Syklistene tvinges nemlig ut i veibanen der bilene kjører.

Hvis de ordentlige parkeringsvaktene kommer over en slik feilparkert bil, er boten på 900 svenske kroner.

Ga kjemperegning – men sjåføren nekter å betale

Facebook-gruppe

Det finnes også en Facebook-gruppe for syklistene i den svenske byen. Her er det 274 medlemmer. Siden er lukket, men i følge Expressen, er det mange som uttaler seg om bilister som ikke klarer å følge parkeringsreglene.

Håpet nå er at kampanjen med de falske bøtene, skal bidra til at flere av de som feilparkerer, skal få ordentlige bøter.

Dramatisk i Mandal-rundkjøring: Syklisten tar ytterstingen, se hva som skjer!

I kommentarfeltet til Teknikens Värld er det ikke overraskende ikke alle som er like begeistret for initiativet til Cykelstaden Umeå. Faksimile: Teknikens Värld
I kommentarfeltet til Teknikens Värld er det ikke overraskende ikke alle som er like begeistret for initiativet til Cykelstaden Umeå. Faksimile: Teknikens Värld

Politiet ikke imponert

Carl-Johan Nilsson, som jobber i trafikkpolitiet i Umeå, er skeptisk til utformingen av lappen.

– Jeg forstår tanken bak, og det er jo positivt. Men man skal ikke legge igjen lapper som kan forveksles med ekte bøter, understreker han til SVT.

Men hvis sykkelforeningen ikke kan gjøre det, vil naturligvis mye av effekten av kampanjen forsvinne. Da vil nok langt færre ta seg tid til å lese hele beskjeden.

Siste setning på de hvite lappene er en forsiktig oppfordring: "Hoppas du visar större hensyn till dina medtrafikanter nästa gång".

Hva synes du: Smart eller dumt tiltak?

Denne sykkelsti-løsningen har ingen andre tenkt på!