HETSET MEYER: Skjermdumpene politiet har publisert viser hva som fikk dem til å oppsøke en mann hjemme.
HETSET MEYER: Skjermdumpene politiet har publisert viser hva som fikk dem til å oppsøke en mann hjemme. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix/Skjermdump

Politiet rykket ut til mann etter Facebook-hets

En mann på Vestlandet skrev at tidligere SSB-direktør Christine Meyer burde «brennes på bålet som en heks». Da rykket politiet ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Sør-Vest politidistrikt som selv forteller om hendelsen på sine facebooksider onsdag morgen.

Mannen hadde hetset Christine Meyer, som tidligere denne måneden gikk av etter manglende tillit og konflikter, på det groveste.

«En mann bosatt i Sør-Vest politidistrikt fikk nylig politiet på døren. Årsaken var at han i en Facebook-tråd hadde skrevet flere kommentarer om tidligere SSB-direktør Christine Meyer. Blant annet sto det: "Hun er i ferd med å gjøre Norge til et helvete og må derfor brennes på bålet som heks" og "…hun er så stygg at hun burde ha blitt henrettet på stedet" », skriver politiet.

I innlegget, som først ble omtalt av Rogalands Avis, deles bilder av mannens innlegg som fikk politiet til å reagere.

Politiet skriver at mannen ble konfrontert med utsagnene og først ga uttrykk for at offentlige personer og politikere måtte tåle såpass kritikk. Han bekreftet ifølge politiet å ha skrevet lignende kommentarer tidligere.

Politiadvokat Are Nygård Bergh i Sør-Vest politidistrikt, forteller til TV 2 at mannen trolig slipper unna straffeforfølging denne gangen, men at de tok en ordentlig prat med ham.

– Vi har hatt en bekymringssamtale med ham, og håper det skal ha nødvendig effekt. Slik det ser ut nå blir det ingen straffereaksjon mot ham, sier Bergh til TV 2.

Politiet i Sør-Vest oppfordrer sine følgere til å ta ansvar for hva man publiserer i sosiale medier, og minner om at straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer kan ramme slike kommentarer.

– Når du er i ferd med å skrive noe, spør deg selv: Hadde du sagt det samme dersom du hadde møtt personen på gaten? Hvis svaret er nei, bør du kanskje heller ikke skrive det på sosiale medier. Politiet kan ikke banke på døren til alle som ytrer seg, men vi maner til vanlig folkeskikk, skriver politiet.

Dette er SSB-konflikten

  • En omorganisering i SSB ble startet på grunn av et behov for modernisering og digitalisering. Striden om denne står dels mellom ulike fagmiljøer.
  • Konfliktene i SSB er også til en viss grad personlige, ikke minst fordi forskningsavdelingen krympes kraftig og flere profilerte forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje.
  • At flere arbeidsoppgaver flyttes fra Oslo til Kongsvinger gjør det hele enda mer betent. T
  • Tillitsvalgte i SSB har sendt bekymringsmelding til Arbeidstilsynet etter tilbakemeldinger fra ansatte om store fysiske og psykiske reaksjoner.