FREMVISNING: En kvinne i Japan passerer en tv-skjerm som viser oppskytingen av den nordkoreansk raketten.
FREMVISNING: En kvinne i Japan passerer en tv-skjerm som viser oppskytingen av den nordkoreansk raketten. Foto: Shizuo Kambayashi/AP.

FN innkaller til hastemøte etter Nord-Koreas missiltest

Nord-Korea utelukker diplomati med USA før landet har bevist sin militære styrke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser en nordkoreansk kilde til USA, timer etter at USAs utsending til FN opplyste at FNs sikkerhetsråd vil møtes onsdag for å diskutere Nord-Koreas siste oppskyting av et langtrekkende ballistisk missil.

Missilet ble skutt opp fra Sain-ni i Nord-Korea klokken 19.17 tirsdag kveld norsk tid, onsdag morgen lokal tid. Det tilbakela om lag tusen kilometer i luften før det falt ned innenfor Japans økonomiske sone i Japanhavet, 50 minutter senere.

Nord-Korea: Det nye missilet kan nå hele USA

Nord-Korea hevder at tirsdagens test av en ny type interkontinental ballistisk missil, Hwasong-15, var vellykket, og at det kan nå hele USAs fastland.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un erklærte testen av missilet for vellykket, ifølge en kunngjøring på statlig TV i det lukkede regimet. Det skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, ifølge NTB.

Kim sa også at landet med dette har nådd et historisk gjennombrudd ved å bli en atommakt.

Nærmere tre timer etter oppskytingen ba Japan, USA og Sør-Korea om at FNs sikkerhetsråd må møtes for å diskutere den siste provokasjonen fra Nord-Korea.

Senere la den ansvarlige for sosiale medier i Det hvite hus, Dan Scavino, ut et bilde på Twitter av Donald Trump ledsaget av en tekst der presidenten diskuterer hendelsen med Japans statsminister Shinzo Abe på telefon.

Regimet i Pyongyang har pådratt seg omverdenens vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler.

FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse våpenprogrammene og har innført en rekke sanksjoner mot landet.

De inkluderer eksportforbud for landets viktige tekstilindustri og begrensninger på Nord-Koreas import av olje og fossilt brensel.

Nord-Korea utelukker diplomati

En representant for nordkoreanske myndigheter gjentok onsdag uttalelser han har gitt til CNN tidligere i høst om at det ikke kom til å finne sted diplomati mellom Nord-Korea og USA før førstnevnte har fått bevist at deres atomvåpenprogram er avskrekkende.

– Før vi kan delta i diplomati med Trump-administrasjonen, vil vi sende en klar beskjed om at Nord-Korea har en pålitelig forsvars- og angrepskapasitet for å besvare aggresjon fra USA, sier talspersonen til CNN.

Trump: – Vi vil ta oss av det

Amerikanske myndigheter opplyser at missilet ikke var bygget for å nå så langt som USA, og utgjorde ikke en trussel for verken USA eller landets allierte.

USAs president, Donald Trump, skal ha blitt holdt løpende oppdatert mens missilet var i luften. Japanske myndigheter melder at missilet var i luften i 50 minutter.

– Vi skal ta oss av det, sa Trump etter oppskytningen, uten å utdype hvordan dette skal gjøres.

Han opplyste samtidig at han hadde diskutert oppskytningen med forsvarsminister James Mattis.

– Ingenting er forandret, vi tar dette veldig alvorlig, sa Trump på spørsmål om oppskytingen forandrer noe i den spente situasjonen mellom Nord-Korea og USA.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fordømmer oppskytningen.

«Jeg fordømmer Nord-Koreas nye ballistiske missil-test. Pyongyang må forlate sine atom- og missilprogrammer som er hensynsløse og en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet», skriver Stoltenberg på Twitter.

(©NTB/TV 2)