Nå skal norsk oksesæd eksporteres til Kina

De neste årene vil titusenvis av nyfødte kalver i Kina ha norsk far.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hos sædprodusenten Geno SA på Stange i Hedmark vaier det kinesiske flagget.

De er svært fornøyde med å ha inngått avtale om eksport av sædceller fra norske okser, en avtale som kan ha et enormt potensiale i det gigantiske markedet i øst.

I verdenstoppen

Tirsdag sendte de avgårde den første ladningen – 16 000 doser på to forseglede tønner. Norske sædceller skal i følge produsenten ha kvalitet i verdensklasse.

– Ja, det har vi dokumentert fra flere markeder, både det amerikanske og i Europa, og nå også i Kina, sier kommunikasjonssjef i Geno SA, Mari Bjørke, til TV 2.

Bedriften, som er eid av norske bønder, har gentestet og finplukket de aller beste oksene i Norge for å utvinne sæd til avl av storfe. På store tanker der temperaturen i det flytende nitrogenet holder minus 196 grader, har de milliarder av celler klare til å befrukte norske og utenlandske melkekyr.

Mistet interessen

De kinesiske landbruksmyndighetene har lenge vært interessert i å blande norsk storfe, NRF, inn i den kinesiske bestanden, nettopp på grunn av kvaliteten på norske okser og kyr. For ti års tid siden ble grundige tester gjennomført ved to kinesiske universiteter, med svært positive resultater.

Men da den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010, opphørte samarbeidet.

– Ja, da stoppet det helt opp, bekrefter administrerende direktør i Geno, Sverre Bjørnstad.

– Det har vært vanskelig, ja umulig, frem til nå.

– Viktig for Norge

I mars dro statminister Erna Solberg til Beijng og statminister Xi Jingping for å blidgjøre kineserne. Brudd på menneskerettigheter og fengslingen av Liu Xiaobo ble ikke nevnt med et ord, tvert i mot undertegnet Norge en resolusjon der det blant annet stod at Norge skulle støtte kinesiske interesse og respektere landets grunnverdier. Etter dette ble det tøvær mellom landene, og handelsavtaler kunne signeres på nytt. Også for sædprodusenten i Hedmark.

Dette er viktig for norsk landbruk, mener landbruks -og matminister Jon Georg Dale (Frp).

– Det har vært viktig å få åpnet døren til Kina igjen så raskt som mulig, både fordi det er en norsk eksportinteresse i det, men også fordi det genmaterialet de produserer på Geno er helt i verdenstoppen, sier Dale.

– Er det litt ekstra stas for Geno å sende avgårde denne første forsendelsen til Kina, med tanke på det vanskelige forholdet som har vært mellom landene?

– Javisst er det det, smiler Marit Bjørke.

– Det er veldig flott for oss å ha fått gjenåpnet grensen til Kina, slik at de også kan få glede av den kvaliteten norske bønder har skapt gjennom mange år.