VENTER: Kim Jong-un gjennomførte en rekke missiltester fra april til september, men siden 15. sept har det vært stille fra den nordkoreanske lederen. Tirsdag avfyrte han et nytt missil. Foto: Reuters
VENTER: Kim Jong-un gjennomførte en rekke missiltester fra april til september, men siden 15. sept har det vært stille fra den nordkoreanske lederen. Tirsdag avfyrte han et nytt missil. Foto: Reuters Foto: -

Trump etter ny nordkoreansk oppskyting: – Vi vil ta oss av det

Nord-Korea har avfyrt et ballistisk missil som styrtet i japansk farvann etter 50 minutter i luften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsbyrået Yonhap melder tirsdag kveld, norsk tid, at Nord-Korea har gjennomført en oppskyting av et ballistisk, interkontinental missil.

Det er militærkilder fra Sør-Korea som opplyser om oppskytingen.

Oppskytingen skal ha skjedd onsdag morgen, lokal tid, fra en provins sør for hovedstaden Pyongyang.

Missilet skal ha fløyet rundt 1000 kilometer østover, og traff ifølge Reuters japansk farvann. Missilet gikk høyere opp i luften enn noen tidligere missiler fra Nord-Korea.

Myndighetene i Japan har innkalt til krisemøte etter oppskytingen. Den japanske kringkasteren NHK melder at raketten kan ha landet innenfor Japans økonomiske sone, og den japanske statsministeren Shinzo Abe har innkalt til krisemøte, ifølge Reuters.

Stoltenberg fordømmer oppskytningen

Amerikanske myndigheter opplyser at missilet ikke var bygget for å nå så langt som USA, og utgjorde ikke en trussel for verken USA eller landets allierte.

USAs president, Donald Trump, skal ha blitt holdt løpende oppdatert mens missilet var i luften. Japanske myndigheter melder at missilet var i luften i 50 minutter.

– Vi skal ta oss av det, sa Trump etter oppskytningen, uten å utdype hvordan dette skal gjøres.

Han opplyste samtidig at han hadde diskutert oppskytningen med forsvarsminister James Mattis.

– Ingenting er forandret, vi tar dette veldig alvorlig, sa Trump på spørsmål om oppskytingen forandrer noe i den spente situasjonen mellom Nord-Korea og USA.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fordømmer oppskytningen.

«Jeg fordømmer Nord-Koreas nye ballistiske missil-test. Pyongyang må forlate sine atom- og missilprogrammer som er hensynsløse og en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet», skriver Stoltenberg på Twitter.

Ventet ny oppskyting

Eksperter blant amerikanske myndigheter sa tidligere tirsdag til Reuters at de trodde Kim Jong-un og Nord-Korea trolig vil gjennomføre nye oppskytinger i nær fremtid.

Dette er den første oppskytingen siden Nord-Korea avfyrte et missil over Japan 15. september.

USA skal på forhånd ha fått nye rapporter fra japanske myndigheter, som ga signaler om at Nord-Korea forberedte en ny oppskytingen.

Regimet i Pyongyang har pådratt seg omverdenens vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler. FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse våpenprogrammene og har innført en rekke sanksjoner mot landet.

Helt siden april har Nord Korea gjennomført to til tre tester i måneden, men siden september har det vært langt roligere fra det lukkede landet.

Nord-Korea har tidligere sendt ut falske signaler om en mulig oppskyting for å forvirre amerikanske etterretningsorganisasjoner og deres aktiviteter.