FANGET: Norske Robin Amundsen (30) er på ferie på Bali, men oppholdet ble ufrivillig forlenget på grunn av vulkanen Agung.
FANGET: Norske Robin Amundsen (30) er på ferie på Bali, men oppholdet ble ufrivillig forlenget på grunn av vulkanen Agung. Foto: (Privat/SONNY TUMBELAKA

NORSKE robin (30) og faren er fanget på bali:

– Ikke mange som koser seg i sola lenger

Robin Amundsen (30) er fanget på Bali, hvor alle venter på et større vulkanutbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Onsdag morgen melder både nyhetsbyrået Reuters og AFP at flyplassen på Bali vil åpne for trafikk onsdag ettermiddag klokken 15 lokal tid.

Det som skulle bli en avslappede ferie, har for Robin Amunsen (30) og faren blitt langt mer stressende.

De to er blant de norske som er strandet på Bali som følge av den voldsomme aktiviteten i vulkanen Agung.

– Vi skulle dratt fra Bali på mandag, men har ikke kunnet dra noe sted, sier Amundsen til TV 2.

– Ubehagelig

Han og faren oppholder seg nå i Kuta, som ligger omkring 75 kilometer unna vulkanen.

Tidligere har indonesiske vulkaneksperter sagt at de ikke ventet noe stort utbrudd fra fjellet, som de siste dagene har spydd ut aske og røyk.

Tirsdag ble det imidlertid opplyst at vulkanen har gått inn i en «kritisk fase».

– Den ligger an til å få et større utbrudd, sa I Gede Suantika fra det indonesiske Senteret for vulkanologi og håndtering av geologisk risiko.

Amundsen sier det er ubehagelig å være så nær vulkanen.

– Vi føler oss ikke i livsfare, men det er jo ubehagelig å ha en vulkan i nærheten. Vi ser mye på nyhetene, og forsøker å få med oss alt som skjer, sier han.

For familien hjemme i Narvik er det også tøft.

– Det har vært veldig mange bekymrede telefoner hjemmefra, og mange er naturlig nok engstelige. Det preger jo folk her, og det er ikke så mange som leker og koser seg i sola her akkurat, sier han.

Satser på sjøveien

At ferien har blitt annerledes enn forventet er det ingen tvil om. Vulkanen, som hadde forrige utbrudd i 1963, påvirker både lokale og titusenvis av turister.

– Det blir jo ikke den ferien man ønsker. Man klarer ikke slappe av, og går hele tiden og lurer på hvordan det blir og hva som skal skje, sier han.

Myndighetene informerte tirsdag om at jordskjelvene ved vulkanen er så kraftige at måleresultatene havner utenfor skalaene ekspertene bruker.

For 30-åringen og faren handler det om å komme seg fra øya så fort som mulig. De håper at de onsdag kan bli fraktet til naboøya med båt, for slik å ta seg videre med fly til Singapore.

– Det blir nok kaos, for alle vil jo forsøke å reise den veien. Ingenting er sikkert, sier han.

Flyplassen forblir stengt

Den internasjonale flyplassen i Denpasar på Bali blir stengt i et nytt døgn som følge av vulkanen Agungs røyk- og askeutbrudd.

Flyplassen holdes dermed stengt for tredje dagen på rad. Tirsdag ble det opplyst at vulkanen har gått inn i en «kritisk fase».

– Den ligger an til å få et større utbrudd, sa Gede Suantika fra det indonesiske senteret for vulkanologi og håndtering av geologisk risiko.

Tirsdag var nesten 60.000 passasjerer rammet, om lag samme antall som dagen før. Uten fly må man reise i flere timer med bil og båt for å ta seg til nærmeste flyplass som ligger på en annen øy.