Liv Ullmann (79): – Jeg tenkte «hva er det du gjør? Hva er det du vil?»

Filmlegenden Liv Ullmann (79) har også opplevd bransjens skyggeside.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun er klar for nok en forestilling. Liv Ullmann (79) er Norges filmdronning gjennom 60 år, og har blitt en verdensstjerne gjennom opptredener i en rekke internasjonale filmer og teatre.

Men også hun har opplevd bransjens skyggeside.

En mann som hadde makt

– Det var en mann som hadde makt. Jeg sa «Næmmen, hva er det du gjør? Hva er det du vil?» Jeg tenkte «Stakkars deg!» Det var en venn som ikke lenger var en venn. Jeg så en side som jeg ikke visste hva var, men jeg kan ikke forstå at det var makt, for tvert imot, det ble jo bare en liten mann, sier hun.

Ullmann vil ikke gå i detaljer om akkurat hva som skjedde, men hun har fått med seg de mange andre som står frem med detaljerte historier fra filmbransjen.

Spilte mot Spacey

Kevin Spacey er blitt stemplet som en av de verste gjennom #metoo-kampanjen. Han er blant annet anklaget for trakassering av 20 personer ved et teater i London. Liv Ullmann møtte Spacey første gang i 1982, da de to spilte mot hverandre i Ibsens «Gjengangere» på Broadway.

– Det er ille det som har skjedd. Han brukte sin makt. Men personlig tror jeg vi må være forsiktige med å være dommere. Men vi må også bruke det slik at de som er blitt fortrykte får lov til å ha en stor sak som går over hele verden, slik at det som har skjedd ikke får skje igjen, sier hun.

VERDENSKJENT: Liv Ullmann har spilt i en rekke internasjonale filmer. Her med Kevin Spacey i
VERDENSKJENT: Liv Ullmann har spilt i en rekke internasjonale filmer. Her med Kevin Spacey i "Gjengangere". Foto: Martha Swope/NYPL

Vil ikke slutte å klemme

Ullmann er igjen aktuell, denne gangen med stykket «Fortrolige samtaler», som handler om familien til hennes tidligere samboer Ingmar Bergmann, som skal fremføres i Washington neste uke.

I en sentral rolle står en kvinne som kjemper sin kamp i et mannsdominert samfunn.

Ullmann benytter anledningen til å støtte de kvinner og menn som har stått frem gjennom #metoo-kampanjen. Samtidig synes hun det er viktig at kampanjen ikke gjør at folk slutter å vise at man er glad i hverandre.

– Det må jo ikke bli sånn at vi slutter å klemme hverandre og si «god jul». Det håper jeg ikke.