
Patriotismen i Russland yngler – ungdom får militær trening
Vesten fordømmer Russlands anekteringen av Krim, men i hjemlandet står Putin sterkt.
En hel verden reagerte med sjokk og fordømte Russland da de i mars 2014 invaderte og senere okkuperte Krimhalvøya i Ukraina.
EU og USA innførte sanksjoner for å straffe den russiske lederen Vladimir Putin. Blant annet ble de fleste former for vestlig næringsvirksomhet på Krim forbudt.
Men i Russland er anekteringen lite kontroversiell, og Putin står sterkt.
Nasjonalister hyller Russland hyller nasjonalister anekteringen av Krim. Nasjonalistene kaller det en ny vår, og har ført til en økt interesse for «militær og patriotisk undervisning» av russisk ungdom, skriver Reuters.
«Patriotisk ungdom» får militærtrening
I Stavropol, sør i Russland, har interessen for krigshistorie fra Tsar-tiden, og historien til kossakene økt voldsomt. Kossaker er en folkegruppe i Russland og Ukraina, som var kjent for å være gode ryttere og krigere, som etter hvert ble brukt som kavalerister i den russiske hæren.

«Morgendagen starter i dag» er mottoet til Aleksej Jermolov kadettskole. Skolen er oppkalt etter en russisk general på 1800-tallet som erobret Kaukasus.
De fleste kadettene kommer fra familier med aktive soldater eller offiserer fra russiske sikkerhetsstyrker. Mange av instruktørene er erfarne soldater som har vært i aktive krigssoner i flere år.
Tenåringene fra patriotklubben på Krim, besøkte kadettskolens treningsfelt i sommer. Over 600 gutter og jenter trener her hver sommer. Og iløpet av ett år, får over 1500 opplæring i overlevelse, bilkjøring og våpenbruk her. Noen får også prøvd seg på fallskjermhopping.
Krim-anektering anses som suksess
Omlag 40 prosent av ungdom som faller ut av skolesystemet, ender opp i militæret eller ulike politistyrker, skriver Reuters.
Russland har i løpet av de siste ti årene blitt kraftig styrket militært. De gjennomfører mange militærøvelser, og annekteringen av Krim og kamphandlinger i Donbas i Øst-Ukraina og Syria, har gitt dem mye reell kamperfaring.
I Russland blir både annekteringen av Krim og krigføringen i Syria sett på som store suksesser. I en forskningsrapport fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), beskrives okkupasjonen av krimhalvhøya som «gjennomført som en spesialstyrkeoperasjon, nærmest uten at det ble avfyrt skudd».
Presidentvalg
Mer enn halvparten av russerne opplyser at de har høy tiltro til Vladimir Putin som president. Godt over 80 prosent sier de har tiltro til Putins håndering av internasjonale spørsmål, ifølge tall fra Pew research i juni.
I mars 2018 er det presidentvalg i Russland. Når Vladimir Putin stiller til gjenvalg, kommer han til å gå inn i sin fjerde og siste seksårsperiode som president.
Fakta: Krimhalvøya
- Krim er en halvøy som stikker ut nord i Svartehavet
- Areal: 26.100 km2 (omtrent som Oppland fylke)
- Innbyggertall: 2 millioner (2005)
- Befolkning: Russere (60 prosent) ukrainere (20 prosent) tatarer (10 prosent)
- Administrasjonssenteret er Simferopol
Krim ble overført fra Den russiske sovjetrepublikken (Russisk SSR) til Den ukrainske sovjetrepublikken (Ukrainsk SSR) i 1954. Da Ukraina ble selvstendig i 1991 fikk halvøya status som autonom republikk, til tross for at mange ønsket at Krim å bli en del av Russland.
I en folkeavstemning i mars 2014 stemte 96,6 prosent av befolkningen på Krim for å erklære selvstendighet fra Ukraina, og det ble søkt om å bli del av Den russiske føderasjon. Dagen etter skrev Russlands president, Vladimir Putin, under en avtale med Krim-ledere om at området skulle bli russisk.
Myndighetene i Ukraina, USA og EU anerkjenner ikke folkeavstemningen, og fordømmer annekteringen av Krim. Det er også innført flere økonomiske sanksjoner mot Russland.
Kilde: BBC/ Store Norske Leksikon/TV 2