Ekspert: – Vulkanen på Bali får trolig et større utbrudd

Det kommer trolig et større utbrudd fra vulkanen Agung på Bali, advarer myndighetene i Indonesia.

KRITISK: Vulkanen Agung på Bali er i en kritisk fase, og det forventes ifølge ekspertene et større utbrudd. Foto: Sonny Tumbelaka
KRITISK: Vulkanen Agung på Bali er i en kritisk fase, og det forventes ifølge ekspertene et større utbrudd. Foto: Sonny Tumbelaka

Titusenvis av reisende til og fra feriestedet Bali er rammet som følge av utbrudd fra vulkanen Agung.

Tidligere har indonesiske vulkaneksperter sagt at de ikke ventet noe stort utbrudd fra fjellet, som de siste dagene har spydd ut aske og røyk.

Tirsdag ble det imidlertid opplyst at vulkanen har gått inn i en «kritisk fase».

– Den ligger an til å få et større utbrudd, sa I Gede Suantika fra det indonesiske Senteret for vulkanologi og håndtering av geologisk risiko.

Han la til at jordskjelvene ved vulkanen er så kraftige at måleresultatene havner utenfor skalaene ekspertene bruker.

Katastrofe for befolkningen

I tillegg til askesky og farlige gasser, advares folk om flom, jordskred, tornadoer og den tropiske syklonen Cempaka som vil gi store nedbørsmengder.

Hvis lava når sjøen, kan det også i verste fall utløse en tsunami.

Utbruddet er allered en katastrofe for mange av de fattige menneskene som bor i området. Beitemarker, vann og dyrket mark er ødelagt på grunn av det voldsomme askefallet.

Askefast

Nesten hundre tusen mennesker har fått beskjed om å evakuere etter flere mindre utbrudd fra vulkanen. Flyplassen på ferieøya Bali er inntil videre stengt, og titusener av reisende er rammet av situasjonen.

Mandag ble over 400 flyvninger og over 60.000 passasjerer rammet.

NTB/TV 2

Mer innhold fra TV 2