VIL IKKE RETURNERE MEDALJEN: Jana Romanova (nede til venstre) kysser sølvet hun tok under OL i Sotsji. Den medaljen har den dopingstraffede utøvere ingen planer om å returnere.
VIL IKKE RETURNERE MEDALJEN: Jana Romanova (nede til venstre) kysser sølvet hun tok under OL i Sotsji. Den medaljen har den dopingstraffede utøvere ingen planer om å returnere. Foto: Peter Parks

– Jeg kommer aldri til å returnere medaljen

Dopingtatt russer raser mot avgjørelsen som stripper henne for OL-sølvet på kvinnenes stafett i Sotsji-OL.

Jana Romanova (34) er rasende etter at hun mandag fikk beskjeden om at hun mister sølvet fra stafetten under Sotsji-lekene i 2014.

– Ubegrunnet
Avgjørelsen fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) kommer til å bli anket til Idrettens voldgiftsrett (CAS), sier den tidligere skiskytteren. Vinner hun ikke frem der, har hun ingen planer om å returnere stafett-sølvet til IOC.

– Dersom vi mislykkes med å oppnå rettferdighet, kaster jeg heller bort medaljen enn å gi den tilbake til IOC. Jeg kommer aldri til å returnere medaljen til IOC. De har fattet en ubegrunnet avgjørelse, sier Romanova til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Mandag kveld kom IOC med en begrunnelse til hvorfor Aleksander Legkov er utestengt fra OL og mister medaljene fra Sotsji. De har funnet skrapemerker på prøveflaksene som indikerer at de er åpnet og tuklet med.

I tillegg til Romanova ble fire russere straffet av IOC mandag. Blant dem var Olga Vilukhina, som også tok sølv på stafetten i Sotsji.

Det er funnene i McLaren-rapporten som har avdekket den utstragte og statlig finansierte dopingen i Russland. Ifølge rapporten skal over 1000 russiske idrettsutøvere være involvert eller ha dratt nytte av manipulerte dopingprøver de siste årene, hvorav 95 vintersportsutøvere.

Romanova bedyrer sin uskyld og sier at hun er blitt testet av både WADA (verdens antidopingbyrå) og RUSADA (Det russiske antidopingbyrået) mange ganger. At hun nå mister sin eneste OL-medalje kommer ikke til å endre historien i hennes øyne.

– De (IOC) bestemte bare at vi brøt antidopingreglene i Sotsji, sier Romanova.

Siste ord er ennå ikke sagt i dopingskandalen mot de russiske utøverne. IOC har varslet at de i starten av desember vil komme med en endelig avgjørelse om hvorvidt Russland som nasjon vil bli utestengt fra OL i Sør-Korea eller ikke.

Hete dopingdiskusjoner
Til nå har de OL-utestengte russerne fått lov til å konkurrere i verdenscupen – en avgjørelse som har engasjert både utøvere og antidopingtopper. Martin Johnsrud Sundby er blant dem som har sagt at han er bekvem med at Alexander Legkov og Co. får delta i verdenscupen. De uttalelsene har fått blant andre Travis Tygart, mannen som var med å på felle Lance Armstrong, til å steile.

– Det er galskap. Det er helt utdatert. Vi er i 2017... Vi suspenderte utøvere for andre ting enn positive prøver i 2001-2002, sa Tygart til TV 2 i helgen.

– Alle som har ressursene til å ligge et steg foran testerne, vil gjøre akkurat det. Så vi må ha et system der vi kan utestenge utøvere som bryter reglene, selv uten positive prøver. Og ni av ti som blir utestengt for doping blir utestengt på en annen bakgrunn enn en positiv prøve.

I Östersund er skiskytterne på plass for verdenscupåpning der også russerne får delta. Ole Einar Bjørndalen sier at man må stole på at antidopingarbeidet fungerer, men skulle gjerne hatt noen mer konkrete svar.

– Begynner vi å tvile på det, da er vi kjørt. Det jeg savner er mer åpenhet rundt hva som akkurat har skjedd. Jeg synes vi får litt for lite informasjon. At det er noe skraping på glasset er en ting, men vi skulle visst mer bak og hva som er årsaken til ting. Før har vi alltid uttalt oss om a- og b-prøver som er positive, men nå er det andre ting som spiller inn. Det er vanskelig som utøver å forstå situasjonen. Så får vi bare håpe på at dem som jukser, blir tatt, sier Ole Einar Bjørndalen til TV 2.