HoldT pressekonferanse:

Politiet har avdekket 151 overgrep i Tysfjord-saken

HAMARØY (TV 2): Politimesteren i Nordland beklager overfor Tysfjord-ofrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har avsluttet prosjektet med den omfattende overgrepssaken i Tysfjord, men jobber videre med flere enkeltsaker, sier politimester Tone Vangen.

Politiet startet prosjektet etter at elleve kvinner og menn fortalte til VG i juni i fjor at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep i Tysfjord kommune. Etter halvannet år avsluttes prosjektet.

Resultatet ble lagt fram på en pressekonferanse tirsdag klokken 11.

Se pressekonferansen i videovinduet øverst.

Ifølge politiet er det etterforsket 151 overgrepssaker, med 82 fornærmede og 92 mistenkte. Det bor 1960 innbyggere i Tysfjord kommune.

– Vi vil kalle det grove overgrep, herunder voldtekter av barn, sa politimesteren om de 151 overgrepssakene under pressekonferansen.

43 er voldtektssaker, mens 40 saker omhandler seksuell omgang med barn under 14 år. Mange av sakene omfatter grove seksuelle overgrep – herunder voldtekter av barn, opplyser Nordland politidistrikt.

Frem til november 2017 er det tatt ut tiltale i ti saker, og flere tiltaler vil komme, ifølge politimester Vangen.

Gjennom avhør av de involverte fremkommer det også at mange har tilknytning til den læstadianske menigheten – både blant dem som tilhører det lulesamiske miljøet og andre.Etterforskningen har vist at 58 prosent av overgrepene har skjedd på vestsiden av Tysfjorden, mens 42 prosent har skjedd på østsiden av Tysfjorden.

– Da vi startet, visste vi lite om hvor stor sjanse vi hadde til å kunne føre sakene til doms, men jeg visste at jeg ikke ville at det skulle stå i VG om ti år at disse fortellingene kom fram, men at ingen gjorde noe denne gangen heller. Vi måtte skape et tidsskille. Vi måtte si at nå er det nok. Nå skal man ikke kunne begå overgrep og kunne slippe unna med det. Vi skal gå inn i en ny fase. Det har vært målet med jobben vår, sier politimester Tone Elisabeth Vangen i Nordland politidistrikt til VG.

– Beklager

I mai opplyste politiet at de hadde registrert 120 sedelighetssaker i forbindelse med Tysfjord-saken. De kjente da til mer enn 70 fornærmede og hadde over 80 mistenkte. De fornærmede er i all hovedsak kvinner som var mellom 7 og 16 år gamle da overgrepene skjedde.

– Vi prøver å rette opp en del ting. Jeg beklager på vegne at den etaten jeg jobber i at vi ikke har klart å gjøre det bedre i tidligere tider, sier politimesteren.

Avisa Nordland skrev i august at 90 fortsatt ble etterforsket, men at politiet regnet med å avslutte etterforskningen av de mange overgrepssakene allerede før jul i år. Rundt 40 saker var da henlagt, eller i ferd med å bli det på grunn av foreldelse.

7. november ble den første rettssaken i Tysfjord-komplekset avsluttet. Den tiltalte, en mann i 40-årene fra Tysfjord, har nektet straffskyld. Han er tiltalt for overgrep mot seks kvinner under dekke av å være sjaman. I Salten tingrett kalte aktor Jorild Steindal mannen en løgner og la ned påstand om sju års fengsel.

TV 2 har tidligere fortalt om Marion Ann Knutsen, som stod fra og fortalte om hvordan seksuelle overgrep drev hennes mor til selvmord.

I dag sier hun følgende til TV 2:

– Jeg hadde ikke så store forventninger til politiets rapport, og hadde en klump i magen da overføringen startet. Jeg ble positivt overrasket. De har tatt ofrene på alvor, lytter til dem og gjort bra arbeid.

(NTB/TV 2)