– Den moderne tids viktigste oppfinnelse

Bitcoin er den store snakkisen i finansverden disse dager, men kun én promille av verdens befolkning vet hva det er.

Oppdatering: Natt til torsdag sank bitcoin kraftig, før den igjen tok seg opp. Her kan du følge kursen live.

Den digitale valutaen Bitcoin har de siste dagene steget kraftig i verdi.

Én bitcoin er nå (onsdag 29.11.17) verdt rundt 90.000 norske kroner.

Ifølge BBC har bitcoin med dette nådd rekordhøyder og har mer enn doblet sin verdi siden begynnelsen av oktober.

Valutaen, som ble lansert på internett i 2009, overføres ikke via banker, men direkte mellom privatpersoner. Lave gebyrer og brukervennlighet verden over har derfor blitt trukket fram som fordeler med valutaen.

Fraråder investering

Til tross for den høye verdistigningen de siste ukene, anbefaler likevel ikke forbrukerøkonomen å investere i bitcoins.

– Det er superrisikabelt og veldig spekulativt ettersom man ikke kjenner hvem som setter kursene og hva som påvirker det, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1, blant annet kjent fra Luksusfellen på TV 3.

Ulikt andre valutaer, er bitcoin verken regulert av en sentralbank eller et lands økonomiske politikk.

– Derfor er det knyttet veldig mye uklarhet og usikkerhet til valutaen. Å investere i bitcoins ligner egentlig veldig på gambling, mener Gundersen.

Daglig leder i Coxit, Magnus Brøyn, sier til TV 2 at det er snakk om ekstreme svingninger i Bitcoin-verdien.

– Det er vanskelig å forklare de ekstreme utslagene. Det kan være flere årsaker, og mange peker jo på at store aktører innen svart økonomi er med på å bidra til den ekstreme verdiøkningen, sier Brøyn.

SKYTER FART: Slik har Bitcoin-verdien utviklet seg det siste året. Det største hoppet har skjedd bare i løpet av den siste uken. FOTO: Coinmarketcap.com
SKYTER FART: Slik har Bitcoin-verdien utviklet seg det siste året. Det største hoppet har skjedd bare i løpet av den siste uken. FOTO: Coinmarketcap.com

Han sier det er et sjansespill å investere i Bitcoins.

– Svingningene har vært enorme, både opp og ned. Det som driver markedet er trolig en bredere aksept for den digitale valutaen. Samtidig så vet man at bitcoins brukes av mange som ønsker å skjule store pengestrømmer og for å hvitvaske penger, sier Brøyn.

Brøyn understreker at det ikke uredelig å investere i bitcoins.

Til tross for usikkerheten knyttet til valutastigningen er det lett å kjenne seg fristet til å investere, når man ser den eventyrlige veksten den siste uka.

– Jeg skjønner at man kan bli fristet når man ser i bakspeilet, og ser at man kunne tjent utrolig mye penger. Men dette svinger så utrolig mye, at det er stor sjanse for å oppleve store tap, sier forbrukerøkonom Gundersen.

– Naturlig at etablerte banker er kritiske

Stephan Nilsson er leder for Norges bitcoinforening. Han mener det er naturlig at det etablerte bankvesenet er kritiske til Bitcoins.

– Bitcoins er et helt nytt desentralisert system. Det finnes ingen sentral enhet eller organisasjon som bestemmer kursen. Det er demokratisk, og det er vanskelig å forholde seg til at det er ingen som styrer verdien, sier Nilsson til TV 2.

Nilsson forklarer at Bitcoins er helt ny form for «assets» som har helt andre egenskaper enn det man kjenner fra før, som for eksempel gull og sølv. Det er både «assets» og valuta samtidig.

Stort potensiale

Nilsson mener dette er den moderne tids viktigste oppfinnelse, og at det er sannsynlig at den vil stige i verdi.

– Bitcoins er veldig anvendbar, samtidig finnes det et begrenset antall av den. Har man noe som er anvendbart, og finnes i begrenset antall, så er sjansen for at prisen går opp stor, sier han.

Han minner om at det i dag er under én promille av verdens befolkning som vet hva Bitcoin er.

– Skulle denne andelen gå opp til bare én prosent, ser vi på en voldsom verdiøkning, sier Nilsson.

Begrenset antall

I Bitcoin ligger det en matematisk formel som har bestemt at det kun skal finnes 21 millioner Bitcoin. Skal dette endres, må minst 51 prosent av alle bitcoineiere være enig i det.

– Per i dag skapes det nye Bitcoin hvert tiende minutt, og det finnes totalt ca 17 millioner Bitcoins. Man regner med at man har nådd grensen på 21 millioner Bitcoins rundt år 2140, sier Nilsson.

Thanksgiving-boost

Ifølge Reuters har Bitcoin nå 13,3 millioner brukere over hele verden.

Under den amerikanske Thanksgiving-feiringen forrige helg ble det lagt til 300.000 nye brukere. Teorien er at valutaen var et stort samtaleemne rundt mange middagsbord.

– Alle jeg har snakket med i miljøet har sagt at Thanksgiving-diskusjonen handlet om bitcoin, og det inspirerte mange familiemedlemmer til å kjøpe bitcoins. Jeg mistenker at dette skjedde ved middagsbord overalt, sier Alistair Milne, investeringsdirektør hos Altana Digital Currency Fund, til amerikanske CNBC.

Noen land, deriblant Kina og Sør-Korea, har imidlertid besluttet å forby bruken av bitcoins.

Populær blant kriminelle

Nettvalutaen har lenge vært populær blant kriminelle fordi den er vanskelig å spore. Pengeoverføringer kan nemlig foregå anonymt.

I mars krevde norsk politi for første gang at narkotiltalte skulle betale tilbake en stor sum bitcoins.