Systematisk mishandling av barn og unge aborginere i ungdomsfengsler

En granskingskommisjon avslører systematisk mishandling av barn og unge aborginere. De kles nakne, isoleres, bindes fast og får hette over hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En offentlig utnevnt granskingskommisjon la fredag fram en rapport som avdekker sjokkerende opplysninger om hvordan aborginere ned i 10 årsalder blir utsatt for systematisk mishandling av vakter i ungdomsfengsler.

Systematiske overgrep

Rapporten beskriver at det har vært en grunnleggende aksept for at det begås regelmessige brudd på menneskerettigheter i disse institusjonene.

Spesielt pekes det på Don Dale youth detention i landsdelen Northern Territory, hvor overgrep mellom 2010 og 2015 er dokumentert.

97 prosent av alle barn og unge som soner i ungdomsfenglser i Nothern Territory er aborginere, ifølge en rapport fra 2015.

Rapporten beskriver følgende overgrep:

  • Barn og ungdom blir kledd nakne, utsatt for verbal mishandling, fysisk kontroll og ydmykelser.
  • De blir nektet mat, vann og toalettbesøk.
  • Barn og ungdom låses inne og forlates i isolasjon. Ofte i flere dager og uker.
  • Barn blir bestukket til å gjøre ydmykende eller farlige ting. Som å spise rotteavføring, eller utøve vold mot andre.
  • Vakter binder fast barn og ungdom ved bruk av makt. Av og til blir fastbundede barn kastet i gulvet.
  • Barn og ungdom bindes fast og forlates med hette over hodet.
  • Jenter i ungdomsfengslene, blir strippet av mannlige vakter. De utsettes også for uønsket seksuell oppmerksomhet.
Aborginer-barn har sju ganger høyere sjanse for å bli omplassert til fosterhjem, og er overrepresentert i ungdomsfengsler i Australia. FOTO: Royal Commission, Australia.
Aborginer-barn har sju ganger høyere sjanse for å bli omplassert til fosterhjem, og er overrepresentert i ungdomsfengsler i Australia. FOTO: Royal Commission, Australia.

En video publisert i en ABC-dokumentar fra 2016 viser blant annet en 17 åring som blir bundet til en stol og forlatt med hette over hodet i to timer. Se det sjokkerende opptaket øverst i saken.

Psykologiske skader

Kommisjonen mener det er dokumentert at mange barn og unge har fått langvarige psykologiske skader etter behandlingen.

– Disse tingene skjedde på vår vakt, i vårt land, med våre barn, sier lederen for kommisjonen, Margareth White.

Leder for aborginere, Margaret Kemarre Turner, uttalte etter dokumentaren at australske myndigheter ødelegger en ny generasjon med aborginere.

Ignorert til øverste nivå

«Barn og ungdom er utsatt for regelmessig, gjentagende og opprørende mishandling i ungdomsfengsler, over mange år, og selv om det var kjent, har det vært ignorert helt opp til øverste nivå», skriver kommisjonen i pressemeldingen.

FN har lenge krevd at den kriminelle minstealder i Australia må heves fra 10 til 12 år. De krever også at ingen barn under 14 år skal sendes til ungdomsfengsel.

– Det er som om barna straffes for å være fattige, uttalte FN i en rapport ifølge Sydney Morning Herald i vår.

Overrepresentert i fengsler

Aborginer utgjør tre prosent av Australias befolkning, men står for 27 prosent av innsatte i australske fengsler. Barna deres har 26 prosent større sjanse å ende opp i ungdomsfengsler, ifølge sbs.com.au.

I rapporten som ble lagt fram for australske myndigheter konkluderer granskingskommisjonen med at landet trenger en omfattende reform av hvordan de følger opp barn og ungdom som begår lovbrudd.

Også Human Rights Watch reagerer kraftig på opplysningene som kommer fram.

– Australske føderale myndigheter og lokale myndigheter må øyeblikkelig stoppe denne praksisen, og sørge for at de ansvarlige blir straffeforfulgt, skriver HRW i en pressemelding.