Mandag ønsket USAs president Donald Trump medlemmer av Navajo-stammen velkommen til Det hvite hus.

Arrangementet var for å hedre de innfødte som brukte sitt morsmål under andre verdenskrig til å overvinne fienden, siden japanerne ikke greide å oversette radiokommunikasjonen deres. Blant de som skulle hylles var Thomas Begay og Peter McDonald, som møtte Trump mandag, skriver BBC.

Under talen fortalte Trump plutselig at kallenavnet til den demokratiske senatoren, Elizabeth Warren, er «Pocahontas».

– Dere er veldig spesielle mennesker. Dere var her lenge før noen av oss. Selv om vi har en representant her i Kongressen som de sier var her for lenge siden. De kaller henne Pocahontas. Men vet dere hva? Jeg liker dere, for dere er spesielle, sa Donald Trump.

Ikke første gang

Det er imidlertid ikke første gang Trump tar i bruk dette kallenavnet på den profilerte senatoren og politiske motstanderen fra Massachusetts. Det dukket stadig opp under presidentvalgkampen i fjor.

Årsaken til kallenavnet skal være at Elizabeth Warren hevder å være 1/32 cherokee. Hun har tidligere blitt anklaget for skryte på seg bakgrunnen for å få en professorstilling ved Harvard. Warren på sin side nekter for at anklagene stemmer.

Tidligere har Trump uttalt til NBC News at han mener Warren har funnet på familiebakgrunnen, noe han mener gjør henne til en rasist og en bedrager.

Elizabeth Warren er en senator fra Massachusetts, som påstår hun har aner fra urbefolknigen i Amerika. Donald Trump mener hun er en bedrager.
Elizabeth Warren er en senator fra Massachusetts, som påstår hun har aner fra urbefolknigen i Amerika. Donald Trump mener hun er en bedrager. Foto: Saul Loeb

– Dypt uheldig

Hos TV-kanalen MSNBC fikk Elizabeth Warren spørsmål om hva hun synes om Trumps uttalelser mandag.

– Dette skulle være et arrangement for å hylle helter, folk som har risikert alt for landet vårt, og folk som på grunn av sitt fantastiske arbeid reddet livet til utallige amerikanere og våre partnere. Det er dypt uheldig at USAs president ikke kan komme seg gjennom en seremoni for å hylle disse heltene, uten å kaste ut av seg en rasistisk kommentar. Donald Trump fortsetter å gjøre dette i håp om at han kan få meg til å holde kjeft. Det har ikke fungert i fortiden og det vil ikke fungere i fremtiden, uttalte Warren.