Lan marie berg (30) om drapstruslene og hetsen:

– Hadde jeg visst hvordan det skulle bli, er det ikke sikkert jeg hadde turt å takke ja

Etter å ha mottatt en rekke alvorlige trusler, kan miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) i perioder ikke ta bussen eller sykle alene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lan Marie Berg (30) har de siste årene vært utsatt for en rekke trusler, sjikanering, rasisme og trakassering.

Den siste tiden har omfanget økt, og 11. november anmeldte Oslo kommune de grove truslene til politiet.

De grove voldstruslene er bare noe av hetsen Berg har blitt utsatt for siden hun ble byråd for to år siden.

Som følge av truslene er det iverksatt flere sikkerhetstiltak rundt Berg.

– Ikke sikkert jeg hadde turt

I et åpenhjertig intervju med TV 2 forteller Berg, som er byråd for miljø og samferdsel (Miljøpartiet De Grønne) i Oslo, at hun ikke er sikker på om hun ville takket ja til å stå på liste for partiet dersom hun visste hva hun kom til å bli utsatt for.

– Hadde jeg visst at det kom til å bli på denne måten, da jeg takket ja til å stå på liste for MDG, så er det ikke sikkert jeg hadde turt det, sier Berg til TV 2.

Hun sier det har vært tøft å bli utsatt for det hun omtaler som et voldsomt raseri.

– Det har vært veldig mange sinte stemmer der ute. Det jeg synes er ekkelt, er at det er så mye ukontrollert raseri i kommentarfeltene. Det ødelegger både debatten, vi får ikke frem de gode argumentene, og som person er det ubehagelig å bli mottakeren av sånt raseri, sier hun.

Forrige uke ble det kjent at Berg i langt større grad har måttet benytte seg av bil i jobben – som ett av flere tiltak for å bevare sikkerheten rundt henne.

Omtalen av de økte bilutgiftene ble omtalt i en artikkel hos Nettavisen, som igjen genererte et voldsomt hat mot Berg i kommentarfeltene.

For Berg er det en stor sorg å ikke kunne ferdes i byen på egenhånd.

– Jeg har måttet parkere sykkelen en stund, ja. Helst skulle jeg levd helt normalt og som jeg gjorde før. Det jeg liker best er jo å gå i byen, se på livet, sitte på bussen og sykle rundt. Men akkurat nå kan jeg ikke det, og det synes jeg er synd, sier Berg.

Koster for mye

Hatet hun opplever skjer ofte i kommentarfeltene. Og for Berg er det sårt at det alltid skal handle om henne som person, og ikke de store politiske sakene.

– Det er ofte personfokus. Det er hets, trusler, sjikanering og direkte drapstrusler. Sånn ønsker jeg ikke at Norge skal være. Jeg ønsker at vi skal ha en god debatt, og jeg håper dette er en fase vi kommer gjennom, og at vi skal klare å håndtere debatten i sosiale medier bedre, sier hun.

At hun har blitt mer hardhudet, er hun ikke i tvil om. Men 30-åringen frykter at yngre politiske stemmer vil kvie seg for å gå inn i et liv i politikken.

– Jeg ville jo ikke vært foruten det politiske livet, for jeg er veldig glad for å ha muligheten til å gjøre det som er godt for byen. Men jeg er redd at det utenfra oppfattes massivt, og at det for andre vil være en stor barrière knyttet til å engasjere seg politisk, sier hun.

– Jeg kan skjønne at mange synes kostnaden blir for høy. Mange sier de aldri hadde orket å stå i det. Men det er viktig å si at man er sterkere enn man tror. Det har hvert fall jeg opplevd. Og jeg ville aldri vært foruten den politiske muligheten jeg har fått, sier hun.

Etter at truslene ble anmeldt har Berg mottatt støtte fra politiske kolleger på tvers av alle partier.

– Det er veldig hyggelig å få støtte, men jeg håper først og fremst at vi kan få en god debatt om hvordan vi skal debattere i sosiale medier, sier hun.

---

Lan faktasjekket om kollektivutspill