Leif Arne Wego Rolfstad i GBL Bildeler forteller at tvangsryddingen i 2013 har ødelagt verdier for alltid. Foto: Stig Odenrud/Bygdeposten
Leif Arne Wego Rolfstad i GBL Bildeler forteller at tvangsryddingen i 2013 har ødelagt verdier for alltid. Foto: Stig Odenrud/Bygdeposten

Kommunen fjernet 500 tonn bildeler – nå krever «Juger'n» erstatning

– De fjernet deler og komponenter som knapt er å oppdrive lenger.

I 2013 ble det kjørt bort nesten 500 tonn brukte bildeler og over 200 biler fra tomta til bilopphugger-selskapet GBL. Det var fylkesmannen og Øvre Eiker kommune som sørget for tvangsryddingen.

Forrige uke møtes kommunen og GBL til ny dyst i Kongsberg og Eiker tingrett.

Bakgrunn

Myndighetene mente i forkant av ryddingen i 2013 at virksomhetens drift brøt forurensningsloven på flere punkter.

Forvaltningsmessig har kommunen ansvar for avfall, mens Fylkesmannen håndterer forurensingensdelen. Ingen tilsyn har for øvrig noen gang påvist forurensing, men myndighetene har tidligere vist til at det er nok at det er risiko for dette for å bryte loven, skriver Bygdeposten.

Les også: Forlangte 300 mål – fikk 3,1

Erstatning

GBLs mål er selvfølgelig at kommunen skal bli dømt. Det kan gi GBL grunnlag for å kreve erstatning for tapte bildeler og andre verdier. Etter det Bygdeposten forstår vil et erstatningskrav være på veldig mange millioner kroner.

I denne runden har GBL tatt ut søksmål kun mot kommunen.

– Vi mener at de ikke hadde lovhjemmel til å gjennomføre ryddingen i 2013, og går til sak på det grunnlaget, sier Knut Helge Hurum i Fend Advokatfirma til Bygdeposten.

Ut over det er vil han ikke utdype grunnlaget ytterligere.

Les også: GBL har ryddet opp

Foreldet?

Advokat Halvard Grønli i Øvre Eiker kommune er også svært ordknapp. Han håper på kort prosess.

– Vi mener at saken er foreldet, og at dette ikke kan behandles på nytt. Vi har derfor bedt om å avklare dette før vi eventuelt går videre. Vi har fått rettens støtte i denne framgangsmåten, er hans eneste kommentar.

Uerstattelige verdier

Leif Arne Wego Rolfstad – også kjent under kallenavnet «Juger'n» – er talsmann og frontfigur for GBL. Han hevder at tvangsryddingen gjorde at uerstattelige deler forsvant for alltid da de ble smeltet om for fire år siden.

– De fjernet deler og komponenter som knapt er å oppdrive lenger, ikke i Norge og heller ikke i resten av verden. Dette er deler det er helt håpløst å få tak i både som nytt og brukt, sier han.

PS: Juger'n fikk tilnavnet på skolen, der han med stor innlevelse fortalte historier som var mer eller mindre sanne. Han er fremdeles en mann som liker å snakke i store bokstaver. Gjennom årene har han blitt godt kjent i bilmiljøet særlig på Østlandet, gjennom å drive med bilopphoggeri, verksted, lakkering og salg av biler.

Mange vil huske han fra TV-programmet "Norges Herligste". Både programlederne Vegard og Bård Ylvisåker og seerne fikk seg en god latter i episoden der Leif var i fokus. Men mest av alle lo likevel Juger'n – som for øvrig stakk av med tittelen "Beste latter".

Les hele saken i Bygdeposten – og se video av da Fylkesmannen møtte opp hos Juger'n med politiekskorte (krever pålogging)!

Bakgrunn:

I løpet av noen dager i november og desember i 2013 ble eiendommen til GBL Bildeler tvangsryddet etter pålegg fra fylkesmannen og Øvre Eiker kommune.

Myndighetene mente at GBLs virksomhet brøt forurensningsloven.

I alt ble nesten 100 lastebillass med 498 tonn med brukte bildeler kjørt vekk og smeltet om. I tillegg ble over 200 biler fjernet.

GBL mener at det ikke var lovhjemmel for tvangsryddingen, og går derfor til sak mot Øvre Eiker kommune.

Øvre Eiker kommune hevder at forholdet juridisk sett er foreldet.

Slik feirer en ekte bilopphugger jul