NY BEHANDLING REDDET RYGGEN:

Plutselig så mamma at Minas (10) skulderblad stakk mer ut enn det andre

I to år slet Mina (10) med ekstreme ryggsmerter på grunn av skjev rygg, men en undersøkelse hos overlege Kjetil Kivle ble redningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mina Eiksund Weflen var bare åtte år da hun fikk diagnosen skoliose. Det er en tilstand som innebærer ekstreme smerter på grunn av en ryggrad som vokser skjevt.

– Det var så vondt at jeg ikke klarte å gå lange turer, eller sitte eller stå lenger, forteller hun på God morgen Norge.

Vinteren 2015 la mamma Tordis Eiksund merke til at det høyre skulderbladet stakk mer ut enn det venstre.

– Da skjønte jeg at det var noe som ikke var som det skulle. Jeg tok kontakt med fastlegen, men ble henvist rett til Rikshospitalet.

Her fikk Mina beskjed om at hun hadde skoliose.

Operasjon

Ryggen til Mina var så skjev at legene var nødt til å operere. Og som om ikke én operasjon ikke var nok, fikk hun beskjed om at hun måtte beregne to operasjoner i året. Hvert år, helt til hun var ferdig utvokst.

– Jeg ble veldig redd, for jeg er ikke så fan av legegreier. Jeg skjønte ikke helt hva det var, men når jeg fikk forklart det, ble det litt enklere, forteller 10-åringen.

MAGNET: Slik ser ryggen til Mina ut nå, med en magnetstang. Foto: OUS
MAGNET: Slik ser ryggen til Mina ut nå, med en magnetstang. Foto: OUS

Moren på sin side ble engstelig. Med to operasjoner i ryggraden i året kom spørsmålene om datteren kom til å gå igjen, og om det ble et liv i rullestol.

– Det er veldig mange tanker. Man prøver å tilegne seg informasjon, men det er barnet ditt, og du vet aldri.

Vendepunktet

En dag kom telefonen som skulle endre alt. Overlege fra Oslo Universitetsykehus Kjetil Kivle ringte familien og fortalte at han hadde en annen, og mye bedre løsning.

– I stede for å operere to ganger i året, legger vi inn en magnetstav sånn at vi kan strekke ryggen og ha kontroll på skjevheten uten å måtte operere. Mina var en helt perfekt kandidat for denne behandlingen, forteller Kivle.

Både moren og Mina var mer enn villige til å prøve denne løsningen. Så fire dager etter operasjonen gikk Mina ut av sykehuset, fire cm høyere – og helt uten noen form for smerter.

  • Idiopatisk skoliose er en tilstand der ryggsøyla roterer rundt sin egen akse samtidig som den krummes sideveis, oftest i en S- eller C-form.
  • Aller hyppigst utvikles skoliose i 10-15 års alderen og den kalles da adolescent idiopatisk skoliose.
  • En del av dem som får skoliose har hatt hjertesykdom i ung alder eller har astma og andre luftveis- og lungeplager.
  • Store skolioser kan medføre en alvorlig deformering av ryggsøyle og ribben, med de fysiske og psykiske belastninger og begrensinger det kan medføre utover i livet.
    Kilde: Ryggforeningen.no

Blir strukket

Hver tredje måned blir hun strekt poliklinisk, en behandling som er unnagjort på ti minutter og fullstendig smertefri.

– Det er jeg som bestemmer når Mina skal vokse. Da kommer hun inn, også bruker jeg en magnet slik at stangen skyves fra hverandre og blir lenger, forteller overlege Kjetil Kivle.

Denne metoden blir brukt stort sett i den vestlige delen av verden.

– De fleste av de som blir operert av barn under ti år med en stor skjevhet i ryggen blir operert med denne metoden.

Nå slår Mina hjul, står på hender, løper og sykler som om det aldri skulle vært noe galt med ryggen hennes i utgangspunktet.

– Han har jo reddet livet vårt, sier mamma Tordis Eiksund.