FIKK GJENNOMGÅ: Uttalelsene i forkant av verdenscupåpningen fikk antidopingtoppene til å steile. Nå slår Martin Johnsrud Sundby tilbake mot kritikken.
FIKK GJENNOMGÅ: Uttalelsene i forkant av verdenscupåpningen fikk antidopingtoppene til å steile. Nå slår Martin Johnsrud Sundby tilbake mot kritikken. Foto: Pedersen, Terje

Sundby slår hardt tilbake mot dopingkritikerne

– De som kaller meg utdatert, kan ikke være oppdaterte!

Martin Johnsrud Sundby etterlyste i et intervju med TV 2 før verdenscupåpningen i Finland bevis for at de utestengte russerne har dopet seg.

– Skjønner fint lite
Røa-løperen sa at også han var bekvem med at de utestengte russerne fikk gå verdenscup i Finland. Det fikk lederen for det amerikanske antidopingbyrået, Travis Tygart, til å kalle Johnsrud Sundbys holdning for galskap.

Amerikaneren mener at det norske skiesset ikke er oppdatert. Nå slår Johnsrud Sundby hardt tilbake og mener at alle må holde seg til fakta.

– Russerne tok utestengelsen som kom som et resultat av McLaren-rapporten til idrettens høyeste juridiske instans, CAS. CAS, SISTE juridiske instans, fant ikke gode nok bevis til å utestenge russerne videre, ergo, de får konkurrere, sier Johnsrud Sundby.

Og han fyrer løs mot beskyldningene fra den internasjonale antidopingledelsen.

– Jeg formoder at idretten, da også jeg som konkurrerer med disse utøverne, må respektere og forholde seg til det som er dommene fra CAS. I motsatt tilfelle er det jo lovløse tilstander. At jeg nå blir kritisert for å forholde meg til denne dommen fra CAS, skjønner jeg fint lite av. Og jeg må bare anta at de som kaller meg utdatert, ikke er oppdatert, sier Sundby.

Overrasket over Tygart og Co.
Antidopingtoppene som var samlet til konferanse i Eindhoven i helgen, understreker at man ikke trenger å ha avlagt en positiv dopingprøve for å bli dopingutestengt. Tygart mener at det er kaos i skisporten og har gitt FIS kritikk for ikke å følge etter IOC (Den internasjonale olympiske komité) i avgjørelsen om å utestenge de dømte russerne fra verdenscupen.

Sundby rister på hodet av uttalelsene til Tygart og Co.

– Det er overraskende at de som sitter så høyt i dette systemet ikke forholder seg til en CAS-dom. Hvor er vi da? spør det norske skiesset.

– At IOC overprøver en dom fra CAS, er jo i utgangspunktet juridisk veldig snodig, og man må jo bare anta at når denne anken blir behandlet i CAS igjen, vil få det samme utfallet - dvs. bortfall av utestengelse av russerne. For CAS må vel dømme likt i den samme saken ti ganger når ingenting (som vi kjenner til) har endret seg?.

Tygart har reagert kraftig på Sundbys forsvar av de OL-utestengte russerne. Amerikaneren mener samtidig at det hele er en tragedie for de rene utøverne.

– Man skulle ha ført samlede saker og idømt lengre midlertidige utestengelser, om man hadde behov for det. Vi har snakket med mange rene utøvere, og de fortjener bedre enn dette. Å høre ledere og andre i idretten prøve å forsvare dette rotet er fullstendig upassende. Og det er urettferdig overfor utøvere som gjør sitt beste for å konkurrere på skikkelig vis og fortjener å bli beskyttet, sier Tygart.