GRÜNDERE: Kristian Hauge Solheim (t.v.) og Andreas Kamøy startet frisørkjeden Cutters i 2015.
GRÜNDERE: Kristian Hauge Solheim (t.v.) og Andreas Kamøy startet frisørkjeden Cutters i 2015. Foto: Nicolai Bauer

NHO krever hårvask-tilbud:

Strid om hårvask hos frisøren: – Hårreisende!

Frisørkjeden Cutters tilbyr ikke hårvask til kundene sine, noe NHO prøver å gjøre noe med. Cutters-gründer Kristian Hauge Solheim mener saken er absurd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cutters er en frisørkjede som ble startet i 2015, og som har blitt kjent for å gjøre ting annerledes enn tradisjonelle frisør-salonger.

– Konseptet er superenkelt. Vi har kun drop-in, og vi tilbyr bare vanlig hårklipp som tar 15 minutter. Alt annet som striping, hårvask og massasje er droppet, sier Kristian Hauge Solheim, som står bak Cutters-kjeden sammen med Andreas Kamøy.

De siste dagene har det pågått en debatt som dreier seg om hvorvidt Cutters-kjedens 30 hårsalonger skal ha lov til å ikke tilby vasking av hår til sine kunder. Det var DN som først omtalte saken.

Mener det er konkurransehindring

På vegne av Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB), prøver NHO Service og Handel nå å overbevise politikere om å slå fast at det skal være påbudt for frisørsalonger å tilby vasking av hår. Dette har startet spekulasjonene rundt om andre frisørkjeder og salonger ønsker å stikke kjepper i hjulene på Cutters, som har opplevd en enorm vekst siden oppstarten.

– Målet deres er at vi må endre hele konseptet. Hvis vi må begynne å tilby hårvask, må vi sette opp prisene og alt vil ta mye lengre tid. Det vil også innebære at vi må endre lokalene våre. Skjer dette vil hele konseptet om rask og billig hårvask forsvinne, sier Solheim.

Striden dreier seg rundt en forskrift i loven som handler om et krav om hygiene i flere behandlingsyrker. NHO sier de ønsker at reglene skal være tydelige, slik at alle frisører har samme rammevilkår.

Solheim kaller forsøket om å påby tilbud om hårvask for konkurransehindring.

– Vi synes hele saken er ganske absurd. De vil hindre oss i å vokse.

Da vekstansvarlig i Cutters, Harald Reigstad Aalvik, gjestet i Nyhetskanalen onsdag ettermiddag, kunne han ikke si akkurat hvor mye dyrere det vil bli for kundene dersom det blir påbudt med hårvask.

– Det er tullete at kunder skal betale flere hundrelapper for litt såpe og vann i håret, sier han.

– Ikke en statlig oppgave

Cutters-gründerne får støtte av stortingsrepresentant i Frp, Jan Steinar Engeli Johansen, som mener det er utrolig å bruke tid på å detaljregulere en næring.

– Jeg synes det er hårreisende. Hvis de får dette gjennom, hvordan ender vi da opp? Jeg kan ikke forstå at dette handler om noe annet enn å beskytte frisørsalong-medlemmer i NHO, sier Johansen.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er skeptisk til at Stortinget skal blande seg i hvordan frisører opererer.

– Sånn helt seriøst, er det en statlig oppgave å regulerer hårvask?, skriver hun på sin egen Twitter-konto.

– Næringsfiendtlig politikk

Heller ikke Høyre er imponert over NHOs forslag.

– Dette er et krystallklart eksempel på hvordan etablerte aktører prøver å stikke kjepper i hjulene for konkurrenter. Forbrukere har rett til selv å velge hva slags tilbud de ønsker, sier stortingsrepresentant for Høyre, Mathilde Tybring-Gjedde.

Hun mener det må være kundens valg dersom de ønsker en rask og enkel klipp uten hårvask for en billig penge.

– Å vaske håret sitt hos frisøren er mer velvære enn hygiene, og mange frisørsalonger tar seg godt betalt for det. Det er forståelig at aktørene ønsker å verne om sin bransje, men politikere kan ikke være med på å kvele nye innovative forretningsmodeller. Det er næringsfiendlig politikk, sier Tybring-Gjedde.

Vil ha avklaring rundt forskriften

Direktør i NFVB, Anne Mari Halsan, sier til TV 2 at de kun ønsker en tydeliggjøring av lovene og reglene de jobber under. Ifølge Halsan har bransjen hittil tatt det som en selvfølge at forskriften i folkehelseloven betyr at hårvask skal tilbys i frisørsalonger.

– Så kommer det en frisørkjede på banen som ikke tilbyr hårvask. Vi mener det er et brudd på forskriften, sier direktøren.

På grunn av uenigheten rundt tolkningen, har NFVB derfor bedt Helsedepartementet om å gjøre helt tydelig hva forskriften faktisk betyr. I begynnelsen av desember skal NFVB møte Helsedepartementet sammen med Cutters for å diskutere betydningen.

– Det står ikke eksplisitt, så da ber vi om at det tydeliggjøres, for alles skyld. Det er viktig at det kommer frem, sier Halsan.

Hun mener ikke det er riktig at Cutters vil måtte senke prisen betraktelig, da mange frisørsalonger opererer med langt lavere priser enn dem.

– Det er morsomt at det kommer nye konsepter på frisørmarkedet. At deres konsept baserer seg på å levere 25 prosent av frisørfaget er helt greit, på mange måter er det både morsomt og inspirerende, men det er ikke greit om de ikke retter seg etter de samme retningslinjene som resten av bransjen, mener Halsan.

– Alle må konkurrere på like vilkår

TV 2 har ikke lyktes i å få en kommentar fra NHO onsdag, men NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier til NTB at det ikke handler om å tvinge norske frisører til å vaske kundenes hår.

– NHO er naturligvis imot tvungen hårvask av frisørkunder. Vi er tvert imot for frihet til å velge om man vil ha håret vasket eller ikke, og vi er for innovasjon og fri konkurranse.

Skogen Lund viser til at det i frisørbransjen «alltid har vært en selvfølge» med innlagt vann og en hårvaskeservant av smitte- og hygienegrunner.

– Vi mener imidlertid at rammene for bedrifter må være helt tydelige og alle aktørene må konkurrere på like vilkår, sier hun.