LUKT: Sliter man med å gjenkjenne lukter som roser og peppermynte når man når en viss alder, kan det øke sjansen for å utvikle demens.
LUKT: Sliter man med å gjenkjenne lukter som roser og peppermynte når man når en viss alder, kan det øke sjansen for å utvikle demens. Foto: COLOURBOX

Har du dårlig luktesans? Det kan øke sjansen for demens

Dårlig luktesans mer enn dobler sjansen for å få demens innen fem år, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klarer du å gjenkjenne lukter som appelsin og peppermynte, eller synes du det er vanskelig å skille dem fra hverandre?

En fersk studie fra University of Chicago viser at det er en sammenheng mellom dårlig luktesans og risiko for demens.

Fem lukter

Studien, som ble publisert i Journal of the American Geriatrics Society i høst, undersøker luktesansen til nesten 3.000 amerikanske menn og kvinner mellom 57 og 85 år.

Testpersonene skulle gjennomføre en test hvor de måtte identifisere fem ulike lukter på en luktpinne: Peppermynte, fisk, appelsin, rose og lær.

78 prosent av deltakerne klarte å gjenkjenne fire eller flere lukter, og ble derfor betraktet som normal luktesans. Fem prosent klarte imidlertid bare å gjenkjenne to lukter, to prosent kun én lukt, mens én prosent klarte ingen.

Over dobbelt så stor

Når forskerne fem år senere kontaktet testpersonene igjen, var det en klar sammenheng mellom dem som gjenkjente få lukter og utvikling av demens.

De med dårlig luktesans hadde mer enn dobbelt så stor risiko for å utvikle demens fem år senere, enn de med normal luktesans.

Nesten alle dem som ikke klarte å gjenkjenne noen av de fem luktene, hadde fått demens.

– Disse resultatene viser at luktesansen er tett knyttet til hjernefunksjon og helse, sier hovedforfatter bak studien, professor Jayan M. Pinto, i en uttalelse.

Kan avdekke tidlige tegn

Forskerne bak studien mener lukttesten er en effektiv og lite kostnadskrevende undersøkelse for å sjekke tidlige tegn på demens. De mener testen kan brukes for å sette inn tidlige tiltak som bremser sykdomsforløpet.

– Vår test markerer simpelthen at noen bør undersøkes nærmere. Mye mer arbeid kreves for at dette skal være en klinisk test. Men det kan bidra til å finne folk som er i faresonen, sier professor Pinto.

Også tidligere forskning har vist en sammenheng mellom lukt og demenssykdom, men ifølge Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse er dette den første store studien på temaet.

Flere titalls tusen er rammet av demens i Norge. Det finnes rundt 100 former for demens, men Alzheimer er den vanligste formen. Symptomer kan være hukommelsestap, passivitet og personlighetsendringer.