Langer ut mot FIS: «En stor tragedie», «fullstendig kaos», «ser virkelig ikke bra ut»

IKKE SKISPORTENS MEST POPULÆRE: Russerne, her representert ved Jevgenij Belov, fikk etter mye om og men delta i verdenscupen i Finland i helgen som var. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen.
IKKE SKISPORTENS MEST POPULÆRE: Russerne, her representert ved Jevgenij Belov, fikk etter mye om og men delta i verdenscupen i Finland i helgen som var. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen.
Det internasjonale antidopingmiljøet sliter med å forstå hvordan russerne kan få delta i verdenscupen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke overraskende var dopingen i russisk idrett et hett tema da en rekke av idrettspolitikkens største navn møttes til debatt under Play the Game-konferansen i Eindhoven søndag.

Og ikke overraskende fikk Det internasjonale skiforbundet (FIS) hard medfart for beslutningen om å la russerne delta i verdenscupen - til tross for at Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) har utestengt de mest profilerte utøverne fra OL på livstid.

– Fullstendig upassende å forsvare dette rotet

En av de mest kritiske var Travis Tygart, sjefen for Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) og mannen som for alltid vil bli husket for å ha avslørt Lance Armstrong.

– Det er fullstendig kaos i skisporten. Og det er veldig uheldig. Om vi hadde hatt tydelig lederskap fra starten av da de første varslerne stod frem, og i alle fall fra da ARD-dokumentaren ble vist i desember 2014, ville vi ha vært ferdige med dette allerede. Og vi ville ikke hatt mange rene utøvere som lurer på hva i alle dager som foregår, sier han på sedvanlig entusiastisk vis til TV 2.

Martin Johnsrud Sundby er en av de som har møtt kraftig motbør etter å ha forsvart russernes deltakelse i verdenscupen i Finland i helgen.

Tygart er mildt sagt ikke enig med nordmannen.

– Man skulle ha ført samlede saker og idømt lengre midlertidige utestengelser, om man hadde behov for det. Vi har snakket med mange rene utøvere, og de fortjener bedre enn dette. Å høre ledere og andre i idretten prøve å forsvare dette rotet er fullstendig upassende. Og det er urettferdig overfor utøvere som gjør sitt beste for å konkurrere på skikkelig vis og fortjener å bli beskyttet, sier han.

– Hva hadde du gjort om du ledet FIS, og ikke USADA?

– Om jeg ledet FIS, ville jeg ha sagt til IOC: «Vi forstår at prosessen deres tar lengre tid enn vår, men vi må sørge for at disse utøverne ikke konkurrerer neste sesong». Jeg ville ha intervjuet Grigorij Rodtsjenkov, og jeg ville ha sørget for at Russland gjorde det de skulle - noe som innebærer at de må levere inn alle lagrede prøver og laboratorietester. Og om de ikke gjorde det, ville jeg ha sørget for å utestenge hele nasjonen. Nå er det bare en stor tragedie for rene utøvere.

– De anket jo Johaug-dommen...

Den aller første presidenten i Verdens antidopingbyrå (WADA), Richard Pound, stiller seg uforstående til at FIS velger å la russere delta.

Spesielt med tanke på hva de gjorde i Johaug-saken tidligere i år.

– Jeg kan ikke forstå hvorfor FIS, med den mengden med bevis man nå har, ikke har gjort det samme som IOC. Kanskje de ikke har hatt tid, kanskje de ikke har sett bevisene... Jeg vet ikke, men det ser virkelig ikke bra ut, sier han til TV 2.

– Hva tror du det skyldes? Er det late, feige, uvitende...?

– Det er ikke likt FIS å ikke gjøre no. Når de har bevis, pleier de å handle. Som du vet, så anket de jo Johaug-dommen... Så det er ikke enkelt å forstå.

WADAs nåværende president, Craig Reedie, sier han ble «forvirret» da han fikk høre om FIS' beslutning forrige uke, men han vil nødig spekulere i hva man kommer til å ende opp med i OL om bare noen få måneder.

Pound, derimot, er som vanlig litt mer ekspansiv.

– Hva sier magefølelsen din om Russlands deltagelse i OL?

– Det er vanskelig å si. Jeg tror mengden av bevis tydelig viser at det var et statsstøttet dopingprogram der. Og slik som Thomas Bach har holdt på de siste dagene, tipper jeg at IOC kommer til å gjøre det de kan for at Russland ikke skal delta. Om du var i det russiske systemet, så gjorde du det du kunne for å bli værende der. Det er ingen som ikke har syndet.

Lik TV 2 Sporten på Facebook