TILBAKE PÅ JOBB: Kronprinsesse Mette-Marit, som har vært sykmeldt med krystallsyken, støtter seg til gelenderet ut fra Universitetets aula etter 75-årsmarkeringen for deportasjonen av jødene i Norge. I følget går direktør for HL-senteret Guri Hjeltnes, Oslo-ordfører Marianne Borgen og rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TILBAKE PÅ JOBB: Kronprinsesse Mette-Marit, som har vært sykmeldt med krystallsyken, støtter seg til gelenderet ut fra Universitetets aula etter 75-årsmarkeringen for deportasjonen av jødene i Norge. I følget går direktør for HL-senteret Guri Hjeltnes, Oslo-ordfører Marianne Borgen og rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mette-Marit er friskmeldt

Kronprinsesse Mette-Marit var søndag oppe av sengen og tilbake på jobb etter å ha vært sykemeldt med krystallsyken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag måtte kronprinsesse Mette-Marit avlyse en reise til Tromsø på grunn av krystallsyken.

Hun skal raskt ha fått behandling og Slottet opplyste at hun etter planen ville være tilbake på jobb søndag – og som meldt var Mette-Marit på plass på 75-årsmarkering for deportasjonen av jødene i Norge.

Markeringen ble holdt i Universitetets Aula i Karl Johans gate i Oslo.

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland syntes det er gledelig å se at kronprinsessen føler seg i stand til å representere igjen.

– Minnearrangementet i Universitets Aula var nok noe hun hadde sett fram til og ikke ville gå glipp av. Jeg la da også merke til at hun ble svært rørt og måtte fram med lommetørkleet flere ganger under det to timer lange arrangementet, sier Totland.

– Tar forholdsregler

Han påpeker samtidig at selv om Mette-Marit er friskmeldt, så viste hun også tegn til å ikke være helt kvitt sykdommen.

– Kronprinsessen tar tydeligvis sine forholdsregler etter anfallene av svimmelhet hun har vært plaget med den siste uken. På vei ut av Aulaen etter arrangement, valgte hun nemlig å gå utenfor den røde løper og isteden holde seg godt i gelenderet ned den bratte trappen.

Nå som Kronprinsessen er tilbake på bena er timeplanen like hektisk som tidligere. Mandag klokken 09 skal hun være til stede ved åpningen av en konferanse om kvinners lederskap og de globale bærekraftmålene, i regi av Care, Norfund og NHO i Sentralen i Oslo.

Avlyst reiser tidligere

Også i fjor på denne tiden var kronprinsessen syk og måtte avlyse en reise. Da var årsaken en lett lungebetennelse.

For to år siden måtte hun avlyse en reise til Brasil på grunn av at hun fikk behandling for gjentatte luftveisinfeksjoner.

I 2013 var kronprinsessen sykemeldt på grunn av prolaps i nakken.

– Kronprinsessen har hatt ulike helseplager i årenes løp, som også har gjort at hun har måttet sykemelde seg i perioder. Nå sliter hun altså med den plagsomme krystallsyken, som kan ramme i ulike grader. Da er det godt å vite at hun er under behandling - og at hun snart vil være i stand til å gjenoppta sine offisielle plikter, sier Totland.

Svimmelhet

Krystallsyke er en sykdom som fører til svimmelhet.

Slik beskrives symptomene på nettsidene til Helsenorge: «Korte, kraftige anfall av karusellsvimmelhet, som kommer i forbindelse med hodebevegelser, særlig når du legger deg ned, setter deg opp eller snur deg i sengen».

Sykdommen er ufarlig og svimmelheten kan gå over av seg selv, men behandling vil ofte gi raskere bedring, ifølge helsenorge.no