Venstre mener Frp-forslag er et forsøk på snikbevæpning av politiet

Fremskrittspartiet ønsker at Oslo Sentralstasjon bør bevæpnes på lik linje som Gardermoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Gardermoen har det nå blitt vanlig å se politifolk med våpen på hofta.

Etter en risikoanalyse tidligere i november, bestemte justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) at Gardermoen skal bevæpnes. Først i tre måneder, så med en ny vurdering hver åttende uke.

– Det er 80.000 reisende på Gardermoen på en vanlig dag, og det er store områder hvor det handler om vår evne til å beskytte borgere dersom det oppstår en skarp situasjon eller et angrep, forklarer Amundsen.

Mener mange er redde på Oslo S

Og nå ber Frp om at politifolk på andre flyplasser også skal få bære våpen, samt på Norges travleste togstasjon Oslo S. Stasjonen er også et mye større knutepunkt enn Gardermoen. Nesten 70 millioner mennesker bruker sentralstasjonen årlig.

Himanshu Gulati er Frps nye terrorpolitiske talsmann. Han mener det ikke holder å bare ha uniformerte vakter på Oslo S, med så mye mennesker i omløp.

– Det er nå midlertidig bevæpning på Gardermoen fordi man er redd for at det skal skje noe farlig der, og jeg tror også at mange er bekymret for at kan skje noe farlig på et sted som Oslo S, sier han.

– Veldig høy trusselsituasjon

Gulati har derfor bedt partikollega og justisminister Amundsen om å vurdere bevæpning på sentralstasjonen.

FOR OG IMOT: Himanshu Gulati (FrP) og Abid Raja (V) er vennlige på Stortinget, men i diskusjonen om bevæpning er det steile fronter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FOR OG IMOT: Himanshu Gulati (FrP) og Abid Raja (V) er vennlige på Stortinget, men i diskusjonen om bevæpning er det steile fronter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er 150.000 passasjerer som daglig reiser til og fra Oslo S og de nærliggende kollektivknutepunktene. Det er mange folk og derfor er det viktig at politiet har på plass de ressursene som trengs dersom noe skulle oppstå. Vi må ta innover oss at det er en veldig høy trusselsituasjon i Europa.

Frp-politikeren mener også at andre store norske flyplasser og kollektivknutepunkt bør ha bevæpnet politi på plass til en hver tid.

– Frp-eren kan bare prøve seg

Det kunne ikke Venstres Abid Raja vært mer uenig i.

– Jeg mener det er et forsøk på å snikbevæpne politiet, sier Raja og advarer mot forslaget:

– Hvis man skal ha det på Oslo S, så må man ha det på Nationaltheatret og på andre togstasjoner. Deretter på kjøpesentre, teatre og kanskje på skolene. Da har vi innført generell bevæpning og det har stortinget sagt nei til. Frp-eren kan bare prøve seg, men slik snikinnføring, det vil ikke stortinget åpne for.