KALDT: Denne mannen er på besøk i Ojmjakon i Sibir. Foto: Maarten Takens/Wikimedia/Creative Commons
KALDT: Denne mannen er på besøk i Ojmjakon i Sibir. Foto: Maarten Takens/Wikimedia/Creative Commons

Brrrrr:

Her er det 50 minusgrader

I Sibir viste gradestokken under 50 minusgrader denne uken. Også her til lands blir det kaldt til uken!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du klager kanskje over at det begynner å bli kaldt om morgenene? Det neppe noen trøst, men det finnes noen som har det enda «verre».

I tettstedet Ojmjakon i den østsibirske republikken Sakha i Russland viste gradestokken 50 minusgrader torsdag, ifølge det lokale nettstedet News.Ykt.Ru.

– På en stasjon som ligger rundt to mil unna ble det målt minus 51,8 grader. Det er kaldt nok, bekrefter Storm-meteorolog Cecilie Villanger overfor TV 2.

Hun legger til at det ved en annen stasjon, som ligger litt lengre unna, ble målt hele 53,7 minusgrader. Innbyggerne er imidlertid ikke helt ukjente med ekstreme temperaturer.

– Gjennomsnittstemperaturen for november ligger på minus 40 grader. Dette er litt kaldere enn normalen, sier Villanger.

Slapp ikke unna skolen

Til tross for at gradestokken viste 50 minusgrader torsdag, fikk ikke barna i Ojmjakon fri fra skolen. Grensen for å stenge skolen går nemlig på 52 minusgrader for 1. til 5. klasse, skriver det lokale nettstedet.

– Denne morgenen var det - 50 grader, alle barna var på skolen, opplyser lokale myndigheter til News.Ykt.Ru, ifølge den britiske allmennkringkasteren BBC.

I Jakutsk, hovedstaden i Sakha, ville skolen blitt stengt. Der går grensen på 45 minusgrader for de yngste elevene.

#ОЙМЯКОН-ПОЛЮС ХОЛОДА 22.11.17г.

Et innlegg delt av Сивцева (@sivtseva9452)

Verdens kaldeste tettsted

Sammen med Verkhojansk regnes Ojmjakon som verdens kaldeste bebodde sted. Kulderekorden er på minus 67,8 grader. Bare Antarktis har hatt lavere temperaturer enn dette, ifølge Store Norske Leksikon.

Til sammenligning er den norske kulderekorden fra 1886. Da ble det målt -51,4 grader i Karasjok.

I 2015 intervjuet magasinet Wired fotografen Amos Chapple etter et besøk i Ojmjakon. Om vinteren er det for kaldt til at fly kan lande, så for å komme seg til landsbyen måtte han kjøre bil fra Jakutsk, en reise som tar rundt to dager.

Innbyggerne har tilpasset dagliglivet om vinteren til de ekstreme temperaturene. Blant annet benytter de fleste utedo, da et vanlig rørsystem har en tendens til å fryse. Bilene i byen blir dessuten oppbevart i oppvarmede garasjer, og utendørs må motoren holdes i gang til enhver tid, skriver magasinet.

Fotografen opplevde at dessuten at det var vanskelig å snakke med folkene han møtte, da de konstant var på vei fra et varmt sted til et annet. Også for fotografen bød kulden på noen utfordringer.

– Fra det øyeblikket jeg forlot hotellet om morgenen, begynte temperaturen til kameraet å falle. Med en gang det frøs på innsiden, var det slutt for dagen, sa han til Wired.

Også Storm-meteorologen bekrefter at slike temperaturer kan være ubehagelige.

– Det kan være ganske ubehagelig å være ute. Men hvis det er tørr luft, så vil man ikke merke kulden på samme måte som om det er fuktig luft. Det kommer veldig an på fuktigheten i lufta og om det er vind, sier hun.

Om sommeren kan temperaturen i Ojmjakon imidlertid bli over 30 plussgrader.

Kulda kommer til Norge

I Norge slipper vi (heldigvis) unna 50 minusgrader den kommende uken, men det blir kaldere også her til lands.

– Det kommer et lavtrykk mandag og tirsdag, som kan gi et snødump for Sør-Norges del, sier Villanger.

Fra torsdag vil det bli kaldere for hele landet.

– Det blir en lengre periode med kulde her i landet, fortsetter hun.

Ifølge meteorologen kan folk enkelte steder i innlandet i Sør-Norge oppleve ned mot 20 minusgrader, noen steder på Østlandet kan få 10 minusgrader, mens det langs kysten vil bli mellom 0 og 5 minusgrader.

– Det er klarvær på vei, så det blir ekstra kaldt, i hvert fall om nettene, avslutter hun.

Og hvis man våkner opp en dag til uken og synes det er i grøsselig kaldt ute, så kan man alltids tenke på skolebarna i Ojmjakon ...