RUINER: En gutt holder opp en kylling i ruinene etter luftangrepet mot Mesraba i forstaden Ghouta. Foto: Reuters/Bassam Khabieh
RUINER: En gutt holder opp en kylling i ruinene etter luftangrepet mot Mesraba i forstaden Ghouta. Foto: Reuters/Bassam Khabieh

Over 50 sivile skal være drept i nye flyangrep i Syria

Minst 55 sivile, blant dem 19 barn, er drept i russiske og syriske luftangrep i Syria, ifølge aktivister. Bombingen skjer to dager før FNs planlagte fredsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av ofrene ble drept i såkalte nedtrappingssoner, områder som egentlig skal skånes i henhold til en avtale mellom det syriske regimets allierte Russland og Iran og opposisjonens støttespiller Tyrkia.

Russiske fly bombet søndag morgen den IS-kontrollerte landsbyen Al-Shafah, som ligger på østbredden av elva Eufrat, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Ifølge eksilgruppa ble 34 mennesker drept i flyangrepene, blant dem 15 barn.

Samme dag gikk Bashar al-Assads fly på vingene og bombet forsteder i Øst-Ghouta utenfor Syrias hovedstad Damaskus. Befolkningen her er rammet av en alvorlig humanitær krise og mange sulter etter flere år med beleiring.

Stigende dødstall

Ifølge SOHR gjennomførte det syriske regimet søndag en mengde luft- og artilleriangrep mot området, på tross av at det ligger i en såkalt nedtrappingssone. 21 sivile ble drept i luftangrepene i distriktene Mesraba og Madira, mens to andre sivile ble drept i artilleriangrep mot småbyen Douma, opplyser eksilgruppa. Blant de drepte var fire barn.

– Dødstallet kan komme til å stige ytterligere, ettersom tilstanden for mange av de sårede er alvorlig, sier SOHR-direktør Rami Abdulrahman.

Den lokale aktivistgruppa Ghouta Media Center opplyste tidligere søndag at minst 22 sivile ble drept. Over 100 mennesker er drept i regimets bombardement av Øst-Ghouta de siste to ukene, ifølge SOHR.

Tusenvis av barn sulter

Samtidig har opprørere, som fortsatt kontrollerer området, beskutt hovedstadsområdet og drept et ukjent antall mennesker.

Hjelpeorganisasjoner har svært begrenset tilgang til Øst-Ghouta, og FN har omtalt regionen som «lidelsens sentrum» i krigen i Syria.

Forholdene i området er svært vanskelige. FNs barnefond (UNICEF) har opplyst at tusenvis av barn sulter i Øst-Ghouta og betegnet situasjonen for 1.500 av dem som kritisk.

Ifølge FN har rundt 350.000 mennesker behov for umiddelbar hjelp i Øst-Ghouta. Lokalbefolkningen mangler mat og medisin som følge av at regimet har beleiret området siden 2013. Det gjør det også vanskelig å evakuere syke og sårede.

Fredssamtaler

FN skal etter planen gjenoppta fredssamtaler mellom Assad-regjeringen og den syriske opposisjonen i Genève tirsdag. Opposisjonen kunngjorde i helgen at de sender en samlet delegasjon og sier de første gang vil forhandle uten å stille betingelser på forhånd.

Damaskus har ennå ikke utnevnt noen delegasjon til samtalene.

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura har uttrykt håp om at den åttende runden med FN-støttede fredssamtaler kan resultere i reelle forhandlinger for første gang.

IS-landsby

I Deir al-Zor-provinsen øst i Syria ble den ytterliggående islamistgruppa IS for få uker siden drevet ut av provinshovedstaden med samme navn. IS-krigere skal nå ha flyktet til ørkenområder og små landsbyer i provinsen. En av landsbyene er ifølge SOHR al-Shafah, der 34 sivile ble drept i antatt russiske luftangrep søndag.

SOHR får sin informasjon fra et kildenettverk inne i Syria. Gruppas vurdering av om luftangrep er utført av fly fra Russland, Syria eller den USA-ledede koalisjonen, er basert på flytype, sted, flymønster og hva slags ammunisjon som brukes.

(©NTB)