slår alarm etter saken om Roger (72):

Advarer eldre mot å bli fastboende i Spania

Når sykdom rammer ønsker mange seg hjem til Norge, men det er ikke så lett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange norske pensjonister lever gode liv i varme og solfylte Spania. Og glemmer å tenke på at det kommer en dag da de vil ha behov for hjelp.

Stig Hovdal driver eget firma i Alicante og har spesialisert seg på å hjelpe norske pensjonister hjem til Norge.

Advarer mot å bli fastboende

Altfor få tenker over at de ikke har rett til sykehjemsplass i Norge hvis de ikke har bostedsadresse her i landet. Derfor advarer Hovdal folk mot å bli fastboende i Spania.

– Det er lett å reise hit. Det er lett å søke bosettingstillatelse i Spania. Men det er veldig vanskelig å komme hjem igjen, sier Hovdal.

Folk som flytter til Spania har selv ansvar for å planlegge sin egen framtid, og de må vite om at de ikke har samme rettigheter som om de bodde i Norge.

Stig Hovdal har bodd i Spania i 17 år. Han driver et selskap i Alicante som hjelper nordmenn som vil flytte hjem. Foto: TV 2
Stig Hovdal har bodd i Spania i 17 år. Han driver et selskap i Alicante som hjelper nordmenn som vil flytte hjem. Foto: TV 2

– Vi forsøker å informere nordmenn om hvilke ansvar de har, men egeninnsikt er ofte veldig vanskelig, sier Hovdal.

Når sykdom rammer ønsker de seg hjem

Hovdal har bodd i Spania i 17 år. I den tiden har han snakket med mange som sier de vil lege og dø i Spania. Men det endrer seg ofte når sykdom rammer.

– Når jeg sitter på sykehuset og holder dem i hånda, ser de på meg og sier at de vil hjem, sier Hovdal til TV 2. Men når sykdommen allerede har rammet er det ofte vanskelig å melde flytting. Da må man selv være i Norge og underskrive papirene i Folkeregisteret.

Hovland har hjulpet ca 100 nordmenn hjem de siste årene.

– Det er nordmenn i alle kategorier. De som har drukket for mye alkohol mens de har bodd her nede. De som blir demente, eller får slag. Det gjelder både kvinner og menn, sier Hovdal til TV 2.

Lørdag fortalte TV 2 om Roger Tancred Steen fra Oslo som er dement og plassert på sykehjem i Benissa.

Trygden han får utbetalt fra Norge dekker ikke kostnadene ved sykehjemmet, og familien får ikke hente ham hjem, før en gjeld på 250.000 kroner er betalt.

Flere eldre i utlandet

Sjømannskirken i Albir har også sett at dette er et økende problem for mange norske pensjonister i Spania.

Til TV 2 sier diakon Berte Marit Ulveseter at de har merket at stadig flere pensjonister behøver hjelp for å komme seg tilbake til Norge når de blir syke og demente.

Årsaken er at mange nordmenn i Spania har bodd lenge i landet.

– Vi ser en klar trend der mange kanskje har bodd her i 30 til 40 år og som har blitt gamle og syke, vil til Norge og ber oss om hjelp, sier hun til TV 2.