Klæbo mistet forspranget – så spurtet han til seier

Langrennssensasjonen klarte ikke å opprettholde kjempeforspranget på den avgjørende jaktstarten i mini-touren i Ruka, men knuste konkurrentene i spurten.

Johannes Høsflot Klæbo tok nok en seier da han spurtslo Martin Johnsrud Sundby på jaktstarten i Ruka.

21-åringen hadde 38 sekunder å gå på til andremann Alexander Bolshunov og over minuttet til Johnsrud Sundby ved start, men hadde mistet forspranget da det gjenstod fem kilometer.

– Jeg var sliten, men jeg skjønte tidlig at hvis det skulle gå måtte jeg gå i helt i kjelleren, og hvis de hadde tatt meg igjen da, ville jeg ikke hatt noe å svare med. Da forstod jeg at jeg bare måtte vente og være litt kald, for så å forsøke å ta det på slutten. Heldigvis holdt det, sier Klæbo til TV 2.

Se spurten i vinduet øverst! (Bilder med tillatelse fra NRK)

Landslagstrener Tor Arne Hetland fryder seg over Klæbos enorme helg, der han har vunnet tre av tre renn.

– Jeg er mektig imponert. Det er en diamant vi har funnet her. Han kan alt! Det eneste han mangler nå er å strekke hendene i været og juble når han går over målstreken, sier Hetland til NRK.

– Ydmykende for oss andre

Johnsrud Sundby er full av begeistring for det lagkameraten har gjort både i helgen og på jaktstarten.

– Han tar for øyeblikket internasjonalt herrelangrenn til nye høyder. Det er på en måte litt ydmykende for oss andre, samtidig som det er ekstremt inspirerende å se hva han har klart å gjøre med idretten på veldig kort tid, skryter han til NRK.

Han er overrasket over at Klæbo har tatt verdenscupåpningen med storm denne helgen.

– Nå har han vunnet tre løp på tre vidt forskjellige måter. Vi skal ikke forvente at en 21-åring skal prestere på denne måten hver helg, men det han gjør er ekstremt imponerende. Han kommer til å gjøre dette i OL, og da vet vi andre hva vi må belage oss på, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

Ankeretappen på OL-stafetten

Klæbo har tidligere innrømmet overfor TV 2 at han gjerne skulle gått ankeretappen på OL-stafetten. Han vil imidlertid ikke gå med på at søndagens løp var en god søknad.

– Jeg kan ikke tap 38 sekunder på 15 kilometer hvis jeg skal gå noen ankeretappe…

– Jo, hvis du avgjør spurten så.

– Ja, hvis jeg avgjør spurten. Vi får se, det er mange skirenn som skal gås før den tid, sier en ydmyk Klæbo til TV 2.

Johnsrud Sundby understreker at Finn Hågen Krogh og en Petter Northug i toppslag er gode kandidater til ankeretappen, men mener Klæbo har gått seg inn i diskusjonen.

– Jeg ville sagt at han er et veldig godt kort, men det er også de andre. At han har satt seg i en særdeles god posisjon kan ingen være uenig i. Jeg tror vi kan si at han er en bra mann å ha på et lag uansett hvilken etappe han går, fastslår Sundby til TV 2.

– Virkelig tøft

Dermed er han også vinner av mini-touren. Johnsrud Sundby er nummer to, mens russiske Alexander Bolshunov er nummer tre.

– Det er tøft å bli tatt igjen med så mange sekunder, men jeg skjønte ganske tidlig at det ville bli tøft. Jeg prøvde å gå så billig som mulig. Jeg var sliten på slutten. Martin gikk fryktelig for opp den nest siste bakken. Da var det bare å bite tennene sammen, og heldigvis hadde jeg veldig gode ski slik at jeg kunne komme meg opp i ryggen før den siste bakken, forklarer vinneren til NRK.

– Men det kostet mye. Jeg er glad jeg hadde de 40 sekundene fra start. Det ville blitt tøft å ta igjen noe, konstaterer han.

– Ikke planlagt

Hetland forteller at det ikke var planen å la løperne bak ta Klæbo igjen.

– Planen var at han skulle beholde ledelsen. Plutselig bestemte han seg for å slippe seg ned plutselig, men da hadde vi mange nordmenn i toppen. På sisterunden prøve Martin seg opp bakketoppen – han fikk noen meter, men det var ikke nok. Johannes kom seg opp igjen, og da var han i en egen klasse, oppsummerer landslagstreneren til NRK.

Didrik Tønseth gikk ut som nummer seks og endte på 7. plass. Han mener lagkameraten gjorde et riktig taktisk valg da han ventet på konkurrentene.

– Vi prøvde å ta igjen russeren, og så var det på en måte utlendingenes jobb å gjøre resten. Johannes holdt bra unna den første runden, men ga etter hvert opp. Og det gjorde han jo rett i, sier Tønseth til NRK.

38 sekunder foran

Etter brakseirene på sprint og 15 kilometer intervallstart, gikk Klæbo ut hele 38 sekunder foran Alexander Bolshunov.

Norges ferske langrennsess klarte imidlertid ikke å beholde det enorme forspranget. Etter 8,5 av 15 kilometer hadde løperne bak hentet Klæbo igjen.

Deriblant Martin Johnsrud Sundby, som startet over minuttet bak lagkameraten.

– Klæbo er helt ferdig og står stille i bakken nå, sa NRKs kommentator Jann Post.

– Glad de gikk tregere

Imidlertid hang 21-åringen seg på i gruppen som bestod av tolv mann, inkludert Didrik Tønseth og Hans Christer Holund.

I spurten stod det mellom Alex Harvey, Bolshunov, Johnsrud Sundby og Klæbo. Der viste Klæbo sin enorme hurtighet, og snek seg inn foran lagkameraten. Bolshunov endte på 3. plass.

– Jeg var virkelig glad da vi begynte å gå tregere og ingen ville dra. Jeg prøvde å ligge i front. Det er utrolig å komme først over mållinjen, oppsummerer Klæbo overfor FIS' reporter.