Frp-Hoksrud rystet over kommunen:

– De må lytte til familien, og være litt ydmyke

Frps helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud reagerer sterkt på at Oslo kommune vil ta fra William Erlandsson (6) hans personlige assistenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte søndag at Oslo kommune vil bytte ut William (6) sine faste assistenter med hjemmesykepleiere. Moren Elin Gunnarsson frykter mangelfull opplæring og stor gjennomtrekk av ansatte. Hun stoler ikke på at de vil klare å redde sønnens liv når en akutt situasjon oppstår.

– Du stoler ikke på at kommunen kan klare å finne personer som kan gi William god nok pleie?

– Nei. Det tror jeg ikke i det hele tatt. Det kan oppstå akutte situasjoner når som helst. Det hjelper ikke med god utdannelse. Om du ikke kjenner min sønn, så kan du ikke redde ham, sier Williams mor til TV 2.

Det var i februar i år at Gunnarsson fikk brev om at Williams hovedtilbud ikke lenger skal styres av moren gjennom Brukerstyrt personlig assistanse (BPA), men av stasjonær hjemmesykepleie. Bare 49 timer i uken skal fortsatt være BPA.

Kravet til hjemmesykepleierne er at de har helsefagutdannelse, og være ledet av en sykepleier. To av dagens assistenter har helseutdanning, men mamma Elin mener det er langt mer viktig at alle som jobber med sønnen har fått langvarig opplæring og fungert i arbeidet over flere år.

– Dette er bestemt på søknadskontoret i bydelen. De har ikke sett William siden han var fire måneder, sier Elin, som sier vedtaket føles uvirkelig.

Hoksrud: – Virker tullete

Bård Hoksrud, som er Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann, reagerte kraftig da han så reportasjen om William.

At Oslo kommune selv forteller til TV 2 at ordningen de vil innføre er dyrere enn assistentordningen de pårørende har i dag, gjør at han mener beslutningen om å sette inn sykepleiere må være politisk.

– At kommunen vil innføre noe som blir oppfattet som et dårligere tilbud og i tillegg er dyrere, virker tullete. Det politiske flertallet i Oslo kommune har en strategi om at de skal ha bort alt som er privat, og denne saken lukter av det, sier Hoksrud til TV 2.

Ifølge Williams mor har hun støtte fra flere spesialister i sitt syn i at ordningen hun har hjemme med faste assistenter som hun selv lærer opp fungerer svært godt for sønnen.

– Må lytte til familien

KRITISK TIL OSLO KOMMUNE: Frps helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud.
KRITISK TIL OSLO KOMMUNE: Frps helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2.

Hoksrud sier denne saken bærer preg av at pasienten og pårørendes hensyn ikke tas på alvor.

– Jeg reagerer veldig sterkt. Når det er slik at man har et opplegg med assistenter som både William og mor har stor tillit til, så må man ta hensyn til det. Jeg mener Oslo kommune må lytte til mor og familien, være litt ydmyke og si at man respekterer familiens ønske, sier Hoksrud.

– Jeg ber byråd Inga Marte Torkildsen om å ta familien på alvor og la dem få fortsette med tilbudet de har i dag, sier Frps helsepolitiske talsmann.

– Burde ikke gå an

Også Nicholas Wilkinson, medlem i helse- og omsorgskomiteen for Sosialistisk Venstreparti, reagerer sterkt på saken om William.

– Det burde ikke gå an å fatte slike vedtak som snur opp ned på livene deres uten å engang ha møtt William på mange år. Skrivebordsteorier må ikke få overstyre virkeligheten, sier han.

Partiet har hatt stort fokus på pleiepengeordningen og ikke vært fornøyd med den nylig vedtatte endringen. Etter å ha sett reportasjen om William, innrømmer Wilkinson at de ikke er i mål med arbeidet.

– SV tar kampen for pleiepengene. Dette viser vi har et stykke igjen før alle ser viktigheten av å samarbeide med familien om hjelp og støtte til alvorlig syke barn.

Anket

Kommunens vedtak om å endre tilbudet til William er anket til Fylkesmannen. Av denne grunn ønsker ikke bydelsoverlege i Grünerløkka bydel, Finn Bovim, å stille til intervju.

På spørsmål fra TV 2 om hvorfor kommunen ønsker å overkjøre erklæringer fra spesialisthelsetjenesten som er fornøyd med dagens ordning, svarer bydelsoverlegen at Oslo kommune har et selvstendig ansvar for at tjenestetilbudet er forsvarlig.

TV 2 intervjuet Inga Marte Thorkildsen mandag. Hun reagerer på Hoksruds uttalelser om at Oslo kommune vil ta fra William (6) hans personlige assistenter, og sier han ikke kjenner detaljene i saken.

Les hele intervjuet med Thorkildsen her.