LANSERING: Her er Gunhild Stordalen fotografert i forbindelse med lanseringen av «New Food and Land Use Coalition». Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
LANSERING: Her er Gunhild Stordalen fotografert i forbindelse med lanseringen av «New Food and Land Use Coalition». Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Gunhild Stordalen hyller lege: – Han er årsaken til at jeg er her

Gunhild Stordalen gir sin nederlandske lege æren for at hun lever.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miljøforkjemper Gunhild Stordalen har i flere år kjempet mot den alvorlige bindevevssykdommen systemisk sklerodermi.

Stordalen har vært åpen om sykdommen, og har blant annet fått behandling i Nederland.

Nå hyller hun legen sin i et innlegg på sin Instagram-konto, som har over 86.000 følgere.

– Fortsatt usikkerhet, men årsaken til at jeg er her – en helt med hvit frakk fra Nedlerland, professor van Laar – smiler til meg på 18-månederskontroll på UMC Umcutrecht, skriver hun i bildeteksten

Over 10.000 personer har så langt likt eller kommentert innlegget.

Fikk alvorlig tilbakefall

Det var i 2014 at Gunhild Stordalen fikk diagnosen Systemisk Sklerodermi, en bindevevssykdom som angriper organer og forårsaker bindevevsdannelse i hud, blodårer og indre organer. Sykdommen kalles også Sklerodermi.

I etterkant av at hun fikk diagnosen, har Gunhild fått behandling for sykdommen – blant annet i Nederland – hvor hun fikk stamcellebehandling og cellegift.

Hun fikk senere et alvorlig tilbakefall.

– Jeg ble nesten frisk, og tok det nesten for gitt at jeg kom til å bli helt frisk. Men så fikk jeg et alvorlig tilbakefall i høst. Det ser ut som at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sa Gunhild Stordalen i et eksklusivt intervju med God morgen Norge.

Ekteparet Stordalen har, helt siden Gunhild fikk diagnosen, vært åpne om at de ikke vet hvordan sykdomsforløpet vil utarte seg.

Sommeren 2016 ble hun behandlet på nytt, og tilbakemeldingen var da at det hadde gått bra.

– Kroppen har fått mye juling med cellegift og immundempende medisiner, men jeg har kommet meg gjennom den tekniske delen av behandlingen, hvor stamcellene er plassert tilbake i beinmargen. Nå er jeg inne i en rehabiliteringsperiode, som foreløpig har gått bra, sa hun til VG i fjor sommer.

– EAT har drevet meg fremover

De siste årene har paret, med Gunhild i spissen, brukt mye av energien sin på organisasjonen EAT, som vil sørge for å fø kloden på en bærekraftig måte.

– For meg har det vært en veldig stor hjelp å ha noe som er større enn meg selv, og EAT har drevet meg fremover, har Gunhild Stordalen sagt til God morgen Norge.