Kjendiser slår ring om drapsdømt kvinne (29)

Cyntoia Brown var 16 år da hun ble dømt til livstid for drap. Nå drives det kampanjer for å få straffen hennes redusert.
Cyntoia Brown var 16 år da hun ble dømt til livstid for drap. Nå drives det kampanjer for å få straffen hennes redusert.
Hun ble voldtatt, solgt, mishandlet – og dømt til livstid i fengsel. Nå går historien hennes verden rundt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cyntoia Brown var 16 år da hun skjøt og drepte en 34 år gammel mann i Nashville, Tennessee i 2004. Hun ble dømt til livstid i fengsel.

Nå er hun 29 år og har sonet i 13 år. Etter at historien hennes ble kjent gjennom en dokumentar laget av en lokal TV-stasjon, har millioner av mennesker latt seg bevege og engasjere.

Kjendiser engasjerer seg

Den sterke historien hennes går nå viralt under hashtag «freecyntoiabrown»

Rihanna, Snoop Dogg, Kim Kardashian West og Lebron James er noen av de som har gått ut i sosiale medier og støttet Cyntoia Brown, skriver nyhetsbyrået AP.

Et innlegg delt av badgalriri (@badgalriri)

Cyntoia ble født inn i et liv med misbruk og omsorgssvikt. Hun ble født av en alkoholisert og narkoman mor som drakk tett under graviditeten. Med medfødt alkoholsyndrom klarte ikke Cyntoia å fullføre barneskolen. Hun ble adoptert bort, men rømte.

Tvunget til prostitusjon

Da hun var 16 år var hun allerede offer for sextraficking. Hun bodde sammen med en hallik med kallenavnet «Cut-Neck» som ifølge advokatene hennes voldtok og mishandlet henne jevnlig. Hun ble presset til prostitusjon.

Hun har fortalt om hvordan hun ble forsynt med narkotika. Hun ble truet med pistol og voldtatt. En dag ble hun plukket opp av 43 år gamle Johnny Allen som ville kjøpe sex. Hun var påvirket av narkotika og følte seg paranoid og nervøs av å se hvor mange våpen han hadde hjemme hos seg selv.

– Han tok tak mellom beina mine. Skikkelig hardt. Så trodde jeg han strakk seg etter et våpen. Jeg trodde han skulle drepe meg, eller voldta meg. Jeg strakte meg etter et våpen og skjøt ham, forklarte Cyntoia i retten i 2004.

43-åringen døde av det ene skuddet.

Dømt for overlagt drap og ran

Cyntoia tok med seg noen våpen og penger før hun stakk fra stedet. Hun forklarte hun var redd for å dra tilbake til halliken sin tomhendt.

Aktoratet hevdet hun depte Allen i kaldt blod for å rane ham, og Cyntoia ble funnet skyldig i overlagt drap. Straffen ble å tilbringe resten av livet i fengsel. Hun vil være 69 år før hun har mulighet til å komme ut på permisjon.

– Her har vi et 16 år gammelt barn som er mentalt utviklet som en tiåring. Juryen ble aldri informert om hjerneskaden hennes, sier J Houston Gordon, som er en av advokatene som jobber med å få saken til Cyntoia gjenopptatt.

Gordon og en gruppe advokater ønsker å få redusert straffen hennes betraktelig. Og bruker også saken for å få innført mildere straffer for amerikansk ungdom som begår alvorlige lovbrudd i tenårene generelt.

– Det er en voksende forståelse for at den personen man er når man er 16, ikke er den samme personen man er som voksen, sier Kathy Sinback, som var Cyntoias første forsvarer til CBS.

Rihanna reagerer sterkt

Cyntoia er en mønsterfange i fengselet. Hun har fullført videregående skole og holder på med en bachelorgrad. Mange som får høre historien hennes føler på urettferdigheten av et barn som har blitt sviktet så mange ganger, dømmes til et liv bak murene fordi hun i redsel drepte en mann som ville kjøpe henne.

«Noe er forferdelig galt når systemet voldtektsmenn slipper unna, og offeret blir innesperret for livstid. For hver av dere som er ansvarlig for dette barnets dom, håper jeg dere ikke har barn, for dette kunne være deres datter som straffes for en straff hun allerede har fått» skrev Rihanna på Instagram tirsdag. Innlegget fikk 1,8 millioner «liker».

Cyntoias forsvarer, Charles Bone, sier han ikke er sikker på hvorfor saken får så mye oppmerksomhet blant kjendiser og andre akkurat nå. Historien ble omtalt etter dokumentaren i 2011, men det roet seg fort. Nå er engasjementet mye sterkere.

Bone håper de klarer å bruke støtten konstruktivt. Ikke bare for Cyntoia, men også for alle andre ofre for sextraficking, og sexslaveri.

– Hun er ikke et offer

Aktor i saken mot Cyntoia, Jeff Burks reagerer negativt på den massive støtten den drapsdømte kvinnen får.

– Det er en gruppe mennesker som ønsker å gjøre Cyntoia Brown til et offer og kjendis etter dette skjedde. Hun var ikke offer for sextraficking, og hun var ingen sexslave. Det er ikke rettferdig overfor offeret og hans pårørende, sier Jeff Burks til nyhetsbyrået AP.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook