stråler etter operasjonen:

Thor-Egil (21) har blitt fem centimeter høyere

Siden februar er livet blitt snudd på hodet for skoliose-rammede Thor-Egil Solvang fra Hammerfest. Nå er han på bena igjen etter operasjonen som mest sannsynlig har reddet livet hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober gjennomgikk 21 år gamle Thor-Egil Solvang (21) fra Hammerfest en omfattende ryggoperasjon.

Nå, i overkant av én måned senere, er ryggen blitt mye rettere, og 21-åringen er blitt hele fem centimeter høyere.

– Det har økt selvbildet mitt og selvtilliten. Jeg føler selv at jeg ser bedre ut, sier Thor Egil.

Thor-Egil er født med en svært alvorlig grad av diagnosen skoliose. Sykdommen fører skjevhet i ryggraden og i Thor-Egils tilfelle innebærer det at ryggsøylen vrir seg og blir s-formet.

For mange behandles lidelsen med et korsett, men 21-åringen måtte i 2006 operere en jernstang inn i ryggen i et forsøk på å rette den opp. Siden da har han levd i frykt for at jernstanga skulle brekke og ta livet av ham.

I 2015 brakk han nakken i en bilulykke og som følge av skoliosen har Thor-Egil kun 32 prosent lungekapasitet. Den 168 centimeter høye mannen veier kun 35 kilo fordi sykdommen reduserer appetitten.

Fikk en årslønn i gave

Da TV 2 møtte ham i februar, var det en ung mann som levde på fattigdomsgrensen. I årevis kjempet han mot Nav for å få nødvendig sosialhjelp, men fikk avslag på avslag.

21-åringens kamp mot byråkratiet rørte hele Norge. På kort tid tikket det inn 430.000 kroner fra ukjente. Thor Egil har ofte måttet låne penger fra kamerater – i tillegg har han tatt opp forbrukslån for å få endene til å møtes. Etter alle donasjonene kunne han endelig kvitte seg med gjelden og betale nære og kjære tilbake.

Tidligere i år fikk han gladmeldingen fra Rikshospitalet – de ville operere ham. Legene mente de kunne fjerne jernstanga, tross et komplisert inngrep med stor risiko. I oktober gjennomgikk han den etterlengtede operasjonen.

– Han har jo hatt en lang periode med mye plager, og jobbet hardt for å få alle rettigheter han har krav på. Han er selvfølgelig litt sliten av det, og man har ventet litt med å operere ham også. Han var litt lei av hele situasjonen, sier Thomas Kibsgaard, overlege ved ortopedisk klinikk ved Oslo universitetssykehus.

– Kan leve uten smerter

Thor-Egil var forberedt på at sykehusoppholdet og opptrening skulle vare i to år. Derfor solgte han unna så mye eiendeler som mulig.

– Jeg lagret bilen, sa opp leiligheten og solgte ting. Jeg var forberedt på å være borte en stund, forteller han.

Nå er han allerede på beina igjen, en drøy måned etter operasjonen, og prognosene er gode.

– Forhåpentligvis vil han få lite smerter så han kan leve uten smerter. Men det er klart, ryggen er stiv helt fra nakken til bekkenet, så han får en funksjonsnedsettelse, sier Kibsgaard.

Nav beklager

Nav Hammerfest har tidligere innrømmet overfor TV 2 at systemet har sviktet Thor Egil.

– Ingen offentlige etater har hatt et helhetsperspektiv i Thor-Egils sak. Her burde det blitt laget en individuell plan for å se hele situasjonen, har Nina Haugen ved NAV i Hammerfest uttalt tidligere.

Selv er Thor-Egil glad og takknemlig over all støtten han har fått.

– Jeg har ikke ord. Det er over all forventning. Jeg er evig takknemlig, sier han.