Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding fra Universitetet i Stavanger opplyses det at historieprofessor Nils Rune Langeland (53) har fått sparken.

Fredag ble det avholdt et møte blant universitetets ansettelsesutvalg, og representantene ble enige om avskjedigelse.

I sommer ble kjent at Langeland hadde sendt grove seksuelle meldinger til flere kvinnelige studenter. Saken ble først omtalt av avisen Khrono. De skriver også at han er den tredje norske professoren noensinne som blir avskjediget.

Professoren beklaget hendelsene da saken kom opp i media.

«Eg beklager uten atterhald meldingane. Dei var klart upassande. Eg vil understreke at ingen av meldingane blei sendt til eigne studentar. Eg tek det fulle ansvar for det eg har gjort.», skrev Langeland i en SMS til NRK.

Disse meldingene skal imidlertid bare være en del av avskjedigelsen, melder statskanalen. Universitetet skriver ingenting om meldingene i sin pressemelding.

– Veldig skuffet

Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld, sier til TV 2 at oppsigelsessaken ikke handler om seksuell trakassering.

– Langeland har over tid slitt med et alkoholproblem. Misbruk av alkohol har medført at han i nylig tid har opptrådt på måter som hans arbeidsgiver, og også noen av hans kolleger, har reagert på, sier han og legger til at professoren har beklaget og har intensjoner om å få kontroll over alkoholmisbruket.

Langeland har selv valgt å gå ut med opplysningene om at han har slitt med alkoholmisbruk.

Advokaten forteller at Langeland er svært skuffet over avskjedigelsen.

– Han er helt uenig i avgjørelsen og er selvfølgelig veldig skuffet over utfallet. Avskjedigelsen vil bli påklaget, sier Brygfjeld.

«Grov uforstand i tjenesten»

I pressemeldingen fra UiS står det at de på bakgrunn av fire brudd på statsansatteloven har valgt å avskjedige Langeland:

a) har vist grov uforstand i tjenesten

b) grovt har krenket sine tjenesteplikter

c) på tross av skriftlig advarsel gjentatt har krenket sine tjenesteplikter, eller

d) ved utilbørlig adferd i eller utenfor tjenesten viser seg uverdig til sin stilling eller bryter ned den aktelsen eller tilliten som er nødvendig for stillingen eller tjenesten.

Universitetet vil ikke kommentere bakgrunnen for og forholdene rundt avskjeden.