Sundbys melding til Northug-kritikerne: – Det er det bare å drite i med en gang

Martin Johnsrud Sundby spår gode resultater allerede neste helg.

Petter Northug (31) ble nummer 17 på 15 km fri i Norgescupen da han sesongdebuterte fredag.

Landslagskollegaene er i Ruka og går verdenscupåpning, og etter å ha blitt slått ut i kvartfinalen i sprinten slo Martin Johnsrud Sundby (33) av en prat med TV 2 om Northug.

Han fnyser av de som nå vil hevde at Northug ikke har noe å gjøre i verdenscupen etter å ha fått en svak plassering i Norgescupen.

– Det kan ingen si, det er bare å drite i med en gang. Det der var trening. Det var sikkert noen treningsski han tok på seg og gikk rundt der med. I mine øyne var det ganske tøft å stille på start i Gålå i dag, etter den uken som har vært, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

– Hvordan begrunner du det?

– Jeg synes det generelt har vært oppsiktsvekkende mye styr den siste uken. Det er selvfølgelig litt medieskapt, men det er sånn det blir. Han viser hvem han er når han stiller til start i Norgescupen, mot folk han ikke hadde trengt å stille til start mot i det hele tatt. Han skal gå likevel neste helg. Han er en strålende idrettsutøver, som kommer til å servere oss gode resultater allerede neste helg, spår forrige sesongs verdenscupvinner.

– Har en defekt i hodet
Det hører også med til historien at motivasjonen kan være noe forskjellig alt etter i hvilken konkurranse man stiller til start. Det er forskjell på Norgescup og verdenscup. Og på NM og VM eller OL.

På spørsmål om hvor vanskelig det er å få hodet på rett sted dersom man går et løp som er litt mer betydningsløst, peker Johsrud Sundby på det han mener er en av Northugs styrker.

– Der er jeg og Petter ganske ulike, og utøvere er litt ulike på det. Jeg har en eller annen defekt oppi hodet som sier at jeg må ta i uansett om jeg får startnummer på brystet. Han er flinkere til å disponere, og bruke kreftene sine på det som skal til. Han ble nummer 68 i NM noen dager før han tok tre VM-gull i Kollen. Det sier vel sitt, påpeker 33-åringen.

– Ikke viktig å få vist seg frem
Northug-trener Stig Rune Kveen er heller ikke bekymret.

– Det er ikke viktig å få vist seg frem på Gålå i helgen, men det er viktig å få gode gjennomkjøringer, sier han.

Northug-treneren har tro på at det blir andre boller i tiden som kommer.

– Det er viktig å komme i gang med konkurranser for Petter sin del, å gå med startnummeret på brystet. Vi vet Petter har god effekt av det og kommer sterkere utover, sier Kveen, som forteller Northug hadde godt humør da han kom i mål.

– Han sa at han aldri har gått så fort på en 15 kilometer før, så det vet var en humoristisk tone. Han var godt fornøyd med å gå skirenn igjen, sier Kveen.