John Christian (50) Elden advarer:

Gjør du dette på Jodel, kan du havne i fengsel

God kveld Norge, TV 2: – Å spre rykter om andre på nettet, som er falske og sjikanøse, kan straffes med inntil to års fengsel, sier Elden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes at Jodel er en skikkelig dritt-app, og jeg skjønner ikke hvorfor den appen eksisterer, sier tidligere «Paradise Hotel»-deltaker Martine Lunde (21) i videoen over.

Daglig opplever hun og norske kjendiser hets og ryktespredning på appen Jodel, hvor brukernes identitet er skjult.

Det finnes egne Jodel-kanaler som er viet til kjendis- og bloggersladder, og daglig kan man lese flere titalls rykter om kjente navn.

– Her om dagen var det noen som spurte om noen hadde ligget med en blogger, og da kom mitt navn inn veldig mange ganger. Til slutt var det vel 12 kommentarer med mitt navn. Jeg har ikke engang ligget med så mange, sier Lunde til «God Kveld Norge».

LEI AV RYKTER: Tidligere «Paradise Hotel»-deltaker Martine Lunde er lei av å lese rykter om seg selv. Foto: «God kveld Norge»
LEI AV RYKTER: Tidligere «Paradise Hotel»-deltaker Martine Lunde er lei av å lese rykter om seg selv. Foto: «God kveld Norge»

Lett å finne Jodel-brukeren

Mange tror at de er helt anonyme på appen, men det er ifølge høyesterettsadvokat John Christian Elden (50) ikke tilfelle.

Til «God kveld Norge» sier han at trakassering og ryktespredning i verste fall kan føre til bøter og fengsel.

– Å spre rykter om andre på nettet, som er falske og sjikanøse, kan straffes med inntil to års fengsel, sier han.

– I praksis risikerer man nok en bot enn en fengselsstraff. Det viktige er at man ikke er fredet fordi man er anonym. I dagens samfunn er det veldig enkelt å finne ut hvem som står bak innlegget hvis man er politi, og da vil de kunne straffeforfølges, sier han.

Blogger og iskriger reagerer

Blogger Malin «Makeupmalin» Nesvoll Vangnes (27) sier til «God kveld Norge» at hun ikke bruker appen.

– Det er en app jeg ikke kommer til å skaffe meg. Jeg har hørt at rykter florerer på Jodel. Jeg har bare tenkt at Jodel ikke er et sted for meg, sier hun.

LÆRDOM: En Jodel-bruker skriver at det er morsomt med «gossip», men at alle må huske på at det er ekte mennesker det er snakk om. Foto: Skjermdump
LÆRDOM: En Jodel-bruker skriver at det er morsomt med «gossip», men at alle må huske på at det er ekte mennesker det er snakk om. Foto: Skjermdump

Martin Laumann Ylven (28), som er kjent fra TV 2-serien «Iskrigerne», forteller programmet at han er blitt tilsendt skjermdumper fra Jodel, hvor det er skrevet rykter om ham.

– Det er ikke positivt på noen som helst måte at noen kan skrive noe negativt om noen uten å kunne stå inne for det, sier han.

Jodel: – Ingen brukere er anonyme

På spørsmål fra «God kveld Norge» om hvordan Jodel stiller seg til kjendis- og bloggsladder i appen, svare appens kommunikasjonssjef Fatih Aydin dette:

Tar helt av når de skjønner hvem gatemusikantene er:

«Først vil jeg gjøre det klart at Jodel ikke er et anonymt nettverk. Det å ikke ha synlige brukernavn, betyr ikke at vi er et lokalt «darknet» eller en kryptert tjeneste som Threema. Våre retningslinjer er basert på sosiale verdier, noe som er standard for ethvert offlinesamfunn», skriver han i en e-post.

Og:

«Folk må huske på at ord du sier online kan ha samme effekt som å si det til en person ansikt til ansikt. I tilfeller våre retningslinjer blir overtrådd, kan vi kjapt blokkere innlegg eller bannlyse brukere ved å koble innlegget til en individuell bruker. Vi er stolte av vårt «crowd-sourced» modereringssystem, som gjør oss til et av de raskeste sosiale mediene når det kommer til å forebygge misbruk. I tilfeller internasjonale lover blir brutt, jobber vi sammen med lokale myndigheter for å forsikre oss om at Jodel er et morsomt og trygt sted å kommunisere med lokalsamfunnet på. Hva kan sosiale nettverk gjøre for å forebygge? Opplyse brukerne!»