SØR- OG ØSTLANDET må forberede seg på en ny runde med snø og vind. Foto: Audun Braastad / NTB / Scanpix
SØR- OG ØSTLANDET må forberede seg på en ny runde med snø og vind. Foto: Audun Braastad / NTB / Scanpix

Fin helg, men så smeller det igjen

I neste uke dumper et heftig lavtrykk et skikkelig snølass over Sør- og Østlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekstremværet Ylva gjorde natten skummel i nord, og det var skikkelig heftig også i morges.

– Det blåser full storm utsatte steder langs kysten og i fjellet i Troms og Finnmark. I Nordland var det liten storm i natt, men nå har vinden minket til kuling, fortalte Storm-meteorolog Beathe Tveita oss klokken 8.

Nordvestlandet har fortsatt sterk vind nå. I natt blåste det sterk storm på Svinøy fyr like nord for Stad, klokken 14 er det full storm.

VINDEN nå

Kart: Earth Nullschool

Både Bodø og Svolvær hadde full storm i går, i Brønnøysund ble det målt liten storm. Men det er vindkastene som gjør Ylva virkelig farlig.

Helt fra Stad til Finnmark ble det registert vindkast på mellom 35 og 40 sekundmeter, mellom 125 og 145 kilometer i timen. Ylva har ført til omfattende skader, og store problemer i trafikken både på vei, sjø og i luften.

I Sør-Norge skapte pøsregn, mildvær og snøsmelting problemer i trafikken. På Vestlandet har det gått flere ras, jord- og sørpeskred. NVE varsler fortsatt fare for flom i Rogaland.

Det verste er nå over i nord, klokken 11.30 sendte Meteorologisk institutt ut varsel om at ekstermværet Ylva er historie.

Helgen blir bra i mye av Sør-Norge. men pausen blir ikke lang. Et lavtrykk som var lite og uskyldig i gårsdagens prognoser er vokst kraftig i dagens.

– Mandag og tirsdag kommer det mye snø på Sør- og Østlandet, forteller Tveita.

Kaldfront

Torsdag ettermiddag kom en kaldfront inn over Vestlandet. I løpet av bare en time gikk regnbygene over til sludd, og så til snø.

BERGEN: Klokken 16.30 går regnet over til sludd. Foto: Ronald Toppe/ TV 2
BERGEN: Klokken 16.30 går regnet over til sludd. Foto: Ronald Toppe/ TV 2
BERGEN: Klokken 18.15 er bakken hvit. Foto: Ronald Toppe/ TV 2
BERGEN: Klokken 18.15 er bakken hvit. Foto: Ronald Toppe/ TV 2

– I Bergen falt temperaturen raskt fra fem-seks til 0,5 grader da fronten passerte, og det la seg snø helt ned i sentrumsgatene, forteller Tveita.

Sammen med snøen blåste det opp. Vinden var sterkest i Sunnhordland og nord i Rogaland, Haugesund og Røver like vest for Stavanger hadde liten storm i en periode.

VINDEN frem til søndag kveld

Ylva er over

Vinden i nord fortsetter å minke utover dagen, i kveld blåser det liten til stiv kuling.

– Temperaturen stiger litt, og det blir sludd og regn i Nordland og Troms først på dagen. Nedbøren kommer som snø over 300-500 meter, sier Tveita.

I Trøndelag blåser det stiv kuling i fra sørøst utsatte steder, men trønderne slipper unna nedbør i dag.

Melfjell er stengt klokken 15, det er også veien mellom Skarsvåg og Nordkapp, og mellom Bekkarfjord og Hopseidet.

Bjørnfjell, Kongsfjordfjellet, Båtsfjordfjellet, Kvænangsfjellet, Ifjordfjellet og veien mellom Snefjord og Havøysund er kolonnekjørt klokken 15.

NEDBØR frem til midnatt tirsdag

Heftig i sør fredag

I resten av Sør-Norge fortsetter ruskeværet.

– Skyet, og byger med regn, hagl og torden på Vestlandet, og kuling fra sørvest. Opp i sterk kuling i Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal, liten storm ved Stad, forteller Tveita.

Det er fortsatt hvitt langt ned i lavlandet på Vestlandet, men i dag kommer nedbøren som snø først når du kommer over 400-600 meter.

Vest for Kristiansand kommer det også en og annen haglbyge, og det blåser opp i liten kuling fra sørvest utsatte steder.

I fjellet i Sør-Norge blåser det stiv kuling, og det går snøbyger.

Klokken 15 er Vikafjellet stengt på grunn av skred og skredfare. Haukelifjell og Hol-Aurland er kolonnekjørt, Hardangervidda kolonnekjørt for tyngre kjøretøy, stengt for personbiler.

Bedre i nord på lørdag

Lørdag går lavtrykket sørover mot Stad. Det kommer fortsat til å blåse fra sørøst og sørvest, og bygeværet på Vestlandet fortsetter.

– Samtidig utvikler det seg et lite lavtrykk vest for Troms. Det kommer til å gi regn- og snøbyger nord i Nordland og langs kysten av Troms, forteller Tveita.

Stormen er over i nord på lørdag. Lofoten og Vesterålen får opp i stiv kuling fra sør og sørvest, ellers blåser det bare en bris.

Trøndelag får også opp i stiv kuling, halvskyet oppholdsvær.

Storm på Vestlandet

I morgen er det Vestlandet som får sterkest vind.

– Opp i sørøstlig liten storm fra Nordfjord til sør på Sunnmøre, stiv kuling videre sørover til Sunnfjord, sier Tveita.

Utover ettermiddagen øker vinden på til sterk kuling fra sørvest langs kysten av Sogn og Fjordane og Hordaland.

I fjellet blåser det opp i sørvestlig stiv kuling, men der gir vinden seg til kvelden.

Vestlendingene får altså enda en dag med byger, og det kan komme en og annen også vest for Kristiansand, og langs kysten av Østlandet.

Temperaturen synker litt i hele Sør-Norge.

Fin søndag

Søndag blir ikke så ulik lørdag i nord.

– Sludd- og snøbyger fra Lofoten til Sørøya, opp i kuling fra sørvest, og ellers store sprekker i skydekket og oppholdsvær, sier Tveita.

Lavtrykket som lå ved Stad lørdag, går sørover langs Vestlandskysten og mot Skagerrak på søndag. Vestlendingene får en dag til med regn- og sluddbyger, snø over 400-600 meter.

Det blir ikke så verst vær i Trøndelag, på Sørlandet og i de ytre delene av Østlandet, opphold og en del sol.

– Innlandet på Østlandet får en og annen snøbyge, sier Tveita.

Snølass i vente

Mandag kommer et nytt lavtrykk inn i Nordsjøen. Vinden øker til kuling fra øst og nordøst på Sør- og Østlandet, og det begynne å snø.

Dagen starter med en og annen sluddbyge ytterst på kysten fra Trøndelag og sørover Vestlandet. Ut på ettermiddagen går nedbøren over til sludd og snø sør på Vestlandet sør for Bergen, og på Sørlandet.

– Snøværet brer seg østover og nordover på Østlandet. Lokalt kommer det 20-40 centimeter snø i løpet av kvelden og natt til tirsdag, forteller Tveita.

Vestlandet får opphold og sol på tirsdag. På Sør- og Østlandet fortsetter snøværet hele tirsdag.

– Nedbøren gir seg på Østlandet natt til onsdag, og onsdag morgen på Sørlandet, sier Tveita.

Sterk vind og snø gjør at du må være forberedt på vanskelige kjøreforhold, og også problemer i flytrafikken.