De siste årene har ivrige shoppere spurtet for å kjøpe varer på salg på Norwegian Outlet i Vestby i Akershus, og fredag morgen var køen lang før portene åpnet klokken 6.

Et kvarter før folk strømmet inn på senteret, sang Gaute Ormåsen julen inn for shopperne.

Tusenvis hadde møtt opp i morgentimene for julehandel. To av dem som hadde tatt turen dit, forteller til TV 2 at de er på jakt etter julegaver, og at de allerede har rukket å sikre seg noen klesplagg på salg.

– Og så skal vi få med oss tilbudene som er klokken 7, sier venninnene Marie og Kristine.

De mener at det er om å gjøre å være tidlig ute, ettersom interessen er så stor.

– Det blir kriget om varene, og det er førstemann til mølla, sier de to.

Tror på ny rekord

I fjor økte omsetningen på landsbasis med 10,6 prosent på denne fredagen sammenlignet med året før. Virke anslår at nordmenn i år vil handle for 3,4 milliarder og dermed sprenge alle rekorder, melder NTB.

I løpet av seks timer fordoblet Elkjøp Norge salget sitt sammenlignet med de samme timene i fjor, opplyser kjeden i en pressemelding fredag morgen. Det var ifølge Elkjøp et høyt trykk på nettsiden i natt, og det har vært høy trafikk gjennom hele natten.

– Dette er helt vilt. Vi ser at kundene våre har investert i store flatskjermer, samt god lyd som i hodetelefoner og høyttalere. Så det er tydelig at trenden har snudd litt i forhold til i fjor, hvor mange gikk for oppgradering av hjemmene sine med større produkter, som eksklusive hvitevarer for eksempel, sier Fredrik Tønnesen, administrerende direktør for Elkjøp Norge.

Black Friday er alltid fredagen etter den amerikanske høytiden thanksgiving, og tradisjonen har for lengst også kommet hit til landet. Mange nordmenn står opp grytidlig for å gjøre noen kupp i førjulstida.

– Man bør sjekke om det faktisk er snakk om et godt tilbud, for alt er nok ikke det, sier Pia Cecilie Høst, leder for Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, til TV 2.

Heldigvis for forbrukerne, er det nokså enkelt å avsløre lokketilbudene.

– Det enkle er å gjøre et nettssøk for å se hva andre butikker skal ha for tilsvarende vare, fortsetter hun.

Dermed kan man finne ut om førprisen som butikken oppgir faktisk stemmer. Det finnes også spesielle prissøketjenester som gjør sjekkejobben for deg, for eksempel Prisjakt og Prisguiden.