Mener pakningene er respektløse:

– Går på bøndenes mentale helse løs

MELKEDEBATT: En ulv er blant flere rovdyr som er avbildet på Tines nye melkekartong. Det mener Marius Røer Andersen sliter på mange bønders psyke. Foto: Scanpix / TV 2
MELKEDEBATT: En ulv er blant flere rovdyr som er avbildet på Tines nye melkekartong. Det mener Marius Røer Andersen sliter på mange bønders psyke. Foto: Scanpix / TV 2
Tines julekartonger er i butikken og det provoserer norske bønder kraftig.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Tines årlige julemelkekartong er det i år blant annet bilde av en ulv.

Julemelkekartongene med ulv og andre rovdyr, som også er med i reklamefilmer for Tine, har skapt stor debatt de siste dagene.

Lederen i Rovviltnemnda til Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Marius Røer Andersen, sier at utseendet til de nye melkekartongene går ut over den mentale helsen til bøndene og mener folk slutter med sauedrift på grunn av slike episoder.

– Det er rart at når Tine skal lage en julehistorie, så plukker de frem det mest konfliktfylte og kontroversielle dyret i norsk natur. Også prøver de å hyggeliggjøre det, men det er stikk i strid med den virkeligheten vi som driver på beitet opplever.

– Skjønner dere at dere kan oppleves som litt hårsåre?

– Ja, for noen kan dette være en liten storm i et stort melkeglass, men for oss som lever med ulv og de konsekvensene ulven påfører oss – både personlig, menneskelig, psykologisk og økonomisk – så er det helt forståelig at mange bønder syntes dette er et bomskudd.

– Det storsamfunnet ikke skjønner er at dette går på bøndenes mentale helse løs. Folk slutter med sau, fordi de orker ikke dette mer.

– Ikke ment som debattinnlegg

Tines Facebook-gruppe har ulven på kartongen skapt stor debatt. Flere mener det er usmakelig, og Tines slagord «På lag med bonden» får gjennomgå.

I en e-post til TV 2 skriver Tine at illustrasjonene ikke må oppfattes som en ytring i rovdyrdebatten.

– Vi forstår frustrasjonen hvis man tolker det som et argument i rovdyrdebatten, men det er det altså ikke. Dette er en julefortelling om norske fjøsnisser som forbereder seg til julefeiring. Ulven er ett historieelement i en av fire unike historier på melkekartongene. I eventyr er som kjent det meste lov og her er både fjøsnisser og ulv, ørn og andre villdyr. I den virkelige verden er geit og ku våre fremste sjefer det og det er fjøsnissen helt enig i, skriver direktør kommunikasjon og samfunnsansvar, Lars Galtung.

Endrer ikke designet

Tine har ingen planer om å endre kartongene. Ulven vil pryde melka fram til årsskiftet.

– Er dere overrasket over kritikken, eller tenkte dere at dette ville skape debatt?

– Vi forteller et eventyr. At folk tar dette til inntekt for ulike syn er noe vi må leve med og forklare på best mulig måte. For å få ost, melk og yoghurt må vi ha husdyr som geit, sau og kyr – det kan ikke en ulv bringe oss.

Farmen-Halvor: – Totalt skivebom!

For Halvor Sveen fra Farmen er motivet provoserende fordi han selv har opplevd ulvens ugang på kroppen.

– For to år siden måtte jeg skyte en kalv, og to andre ble borte på grunn av ulv. Fem andre kalver ble bitt av ulv. Og nå skal Tine bruke ulv som pynt på melkekartongen til jul. Det er totalt skivebom, sier Sveen til TV 2.

Sveen, som er fra Rendalen i Hedmark, uttrykte onsdag sin frustrasjon i et Facebook-innlegg. Innlegget er delt over 2000 ganger og har skapt enormt engasjement på det sosiale mediet.

– Dette er en provokasjon fra Tine, sier han.

I innlegget la han også med bilder av kalven han måtte avlive etter et ulveangrep for to år siden. Flere skriver under innlegget hans at de fra nå av skal boikotte Tine og bare kjøpe melk fra Q-melk.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook