Har du opplevd at hodepinetablettene ikke fjerner smerten?
Har du opplevd at hodepinetablettene ikke fjerner smerten? Foto: Colourbox

professor:

Hodepine-tabletter kan gi deg hodepine

Helsekontrollen (TV2): Har du opplevd at hodepinetablettene ikke hjelper? Mange bruker smertestillende mer enn de trenger, og i noen tilfeller kan tablettene bare gjøre vondt verre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ser Helsekontrollens ekspertpanel på smertestillende som du kan få kjøpt reseptfritt på nett, i butikken eller på bensinstasjonen.

Hos godt voksne blir medikamentene oftest brukt mot smerter i ryggen og i leddene, mens blant de yngre er det en undersøkelse som sier at 60% av de spurte tar smertestillende mot hodepine.

Høyt forbruk kommer hjemmefra

Forsker på ungdomshelse på Høyskolen i Oslo og Akershus, Siv Skarstein, sier at 90% av de som bruker smertestillende har en fornuftig bruk, men at 10% har en uhensiktsmessig bruk. Og ofte er et høyt forbruk noe mange har lært hjemme.

– Det går på en måte i en slags sosial arv. Holdningen hjemme påvirker bruken hos unge, og de tar ofte med seg den videre i livet, altså det de har lært tidlig fortsetter de med senere.

Vedlikeholder hodepinen

Og det er nettopp blant de som bruker for mye smertestillende at effekten kan bli motsatt av det som er ønsket. Professor ved avdeling for smertebehandling ved Oslo universitetssykehus, Audun Stubhaug, kan fortelle at hvis du bruker smertestillende mot hodepine mer enn 15 ganger i måneden, så kan medikamentene du bruker mot hodepine rett og slett gi deg mer hodepine.

Audun Stubhaug, Professor, avdeling for smertebehandling (UiO og OUS)
Audun Stubhaug, Professor, avdeling for smertebehandling (UiO og OUS) Foto: Anders Myhr Nielsen

– Hvis du bruker det for hodepine så ofte så vil det etter hvert bare vedlikeholde hodepinen.

Stubhaug oppfordrer de som merker at plagen er langvarig til å oppsøke helsepersonell for å få råd.

Kan være farlig

Lege Kaveh Rashidi har også lagt merke til at mange tar for mye smertestillende. Han kan fortelle at mange vil oppleve å ha mindre smerter bare ved å slutte med de smertestillende medikamentene. Paracet har ingen annen oppgave enn å varsle smertesenteret i kroppen om at den skal kjenne litt mindre av det som faktisk foregår. Medikamentene løser ingen problemer i seg selv. Han advarer også mot effekten av å bruke for mye smertestillende sammen med andre medisiner.

– Ibux, for eksempel, kan være farlig hvis man tidligere har hatt magesår eller langtkommet nyresvikt eller hjertesvikt. Det er mange som ikke skal bruke det, så man må være forsiktig selv om det kan kjøpes på en bensinstasjon.

Advarsel på pakningen

På pakningen til Paracet er anbefalt dosering nøye beskrevet. I tillegg advares det i pakningsvedlegget mot at langtidsbruk av medikamentet kan bi hodepine.:

«Ved langtidsbruk (> 3 mnd) av Paracet med inntak annenhver dag eller oftere, kan hodepine utvikles eller forverres og bør ikke behandles med økning av dosen. Ved mistanke om hodepine fremkalt av Paracet bør lege kontaktes.»

Ibux advarer i pakningsvedlegget om at medikamentet ikke bør brukes i lengre tid eller i høyere dose enn anbefalt.

Siv Skarstein, Forsker på ungdomshelse, HiOA
Siv Skarstein, Forsker på ungdomshelse, HiOA Foto: Anders Myhr Nielsen

Ta det med ro

Når noe gjør vondt, så vil vi selvsagt bli kvitt smertene så fort som mulig. Det mange kan ha lett for å glemme er at smerte ofte kan være kroppens signal om at det er på tide å ta det litt med ro. Når det er stress og uro som forårsaker hodepinen, så vil ikke smertestillende medikamenter ha særlig effekt. Forsker Siv Skarstein mener det er noe annet med et vondt kne etter et fall og stress før en eksamen.

– Hvis du får problemer med å puste og gruer deg så mye at du sitter på do og kaster opp, da tenker jeg at du har en utfordring som ikke Paracet løser, sir Skarstein.