DEMONSTRASJON: Russere demonstrerer i Ruka før verdenscupstarten på ski.
DEMONSTRASJON: Russere demonstrerer i Ruka før verdenscupstarten på ski. Foto: Yngve Sem Pedersen, TV 2

Sundby med støtte til doping-utestengte russere

– Det nærmer seg uholdbare forhold for løperne, sier Martin Johnsrud Sundby.

«Ikke noe OL uten Russland» er budskapet på vester som flere russere bærer i Ruka. Vestene har bilde av russerne som er bannlyst av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Aksjonen møter forståelse hos Martin Johnsrud Sundby.

– Russerne har vel en sterk patriotisme og lagfølelse, og den uttrykker de på sin måte. Det må de få lov til å gjøre. De bedyrer sin uskyld og mener at de ikke har gjort noe galt. Hvis de opplever å bli beskyldt for juks, så er det vel ikke unaturlig med en reaksjon, sier Røa-løperen til TV 2 like før han skal teste verdenscupløypen i Ruka i 14 bitende kalde minusgrader.

Russerne som er fratatt medaljer og plasseringer fra OL i Sotsji, er også utestengt fra all fremtidig OL-deltakelse. Med unntak av Alexander Legkov, mannen som er fratatt gullet på OL-femmilen i Sotsji, gikk samtlige renn siste helg i svenske Gällivare. De er også på plass her i Ruka, klare til start i verdenscupen. FIS har varslet en avgjørelse om de OL-utestengte russerne får gå verdenscuprenn i løpet av torsdagen.

– Det lille jeg har fått av informasjon tyder på at FIS (Det internasjonale skiforbundet) ikke kommer til å nekte russerne å gå skirenn før det dukker opp bevis fra IOC. Vi er vel der vi har vært en god stund: En svært uoversiktlig situasjon. For meg begynner det nå å nærme seg en uholdbare forhold for løperne. Man må enes om et standpunkt!

Hjertesukket kommer fra Johnsrud Sundby.

– Er det å slik å forstå at FIS tar mer hensyn til utøvernes rettssikkerhet enn det IOC gjør?

– I følge det regelverket som er laget, så ser det slik ut, ja. FIS tar mer hensyn til utøverne enn det IOC gjør, men vi vet ikke om IOC sitter på flere bevis. Det er det som er problemet her.

– Er du bekvem med at de bannlyste russerne stiller til start her?

– Ja, jeg er det. Rettssikkerheten fungerer slik jeg ønsker, man må ha håndfaste bevis. Det må være positive prøver for å kunne bli utestengt fra å gå skirenn, slår Martin Johnsrud Sundby fast.