AVLYSER REISE: Her er Mette-Marit fotografert i oktober, da hun var til stede på åpningen av landets første tilbakeføringssenter for straffedømte av Oslo Røde Kors.
AVLYSER REISE: Her er Mette-Marit fotografert i oktober, da hun var til stede på åpningen av landets første tilbakeføringssenter for straffedømte av Oslo Røde Kors. Foto: Ørn E. Borgen/NTB scanpix

Kronprinsessen er syk – avlyser Tromsø-reise

Kronprinsesse Mette-Marit (44) har krystallsyke, opplyser Slottet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kronprinsesse Mette-Marit (44) får behandling for krystallsyke.

Det skriver Slottet i en pressemelding torsdag morgen.

På grunn av sykdommen må kronprinsessen avlyse en reise til Tromsø torsdag.

«Kronprinsessen er i bedring, men etter råd fra legen reiser Kronprinsessen ikke til Tromsø i dag. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen vil derfor gjennomføre gjestebudet alene», står det i pressemeldingen.

Tilbake på søndag

– Det er tydelig at kronprinsesse Mette-Marit må ha slitt med krystallsyken i en periode – og fått behandling for det, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland, som står bak Kongebloggen.

– Kronprinsparet skulle i dag sammen ha gjennomført sitt første såkalte gjestebud utenfor Oslo, men kronprinsesse Mette-Marit må altså melde avbud. Slottet opplyser imidlertid at hun snart vil kunne gjenoppta sine offisiielle plikter, legger Totland til.

Slottet opplyser i pressemeldingen at kronprinsessen vil etter planen være tilbake på jobb søndag.

Da skal det være en 75-årsmarkering for deportasjonen av jødene i Norge i Oslo, og der skal kronprinsessen være til stede.

VAR PÅ JOBB MANDAG: Kronprinsesse Mette-Marit var til stede under 100-årsmarkeingen av Knut Hamsuns roman «Markens Grøde» i Oslo mandag. På bildet er også Oslo-ordfører Marianne Borgen og styreleder Geir Ketil Hansen i Nordlandsmuseet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VAR PÅ JOBB MANDAG: Kronprinsesse Mette-Marit var til stede under 100-årsmarkeingen av Knut Hamsuns roman «Markens Grøde» i Oslo mandag. På bildet er også Oslo-ordfører Marianne Borgen og styreleder Geir Ketil Hansen i Nordlandsmuseet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Avlyst reiser tidligere

Også i fjor på denne tiden var kronprinsessen syk og måtte avlyse en reise. Da var årsaken en lett lungebetennelse.

For to år siden måtte hun avlyse en reise til Brasil på grunn av at hun fikk behandling for gjentatte luftveisinfeksjoner.

I 2013 var kronprinsessen sykemeldt på grunn av prolaps i nakken.

– Kronprinsessen har hatt ulike helseplager i årenes løp, som også har gjort gjort at hun har måttet sykemelde seg i perioder. Nå sliter hun altså med den plagsomme krystallsyken, som kan ramme i ulike grader. Da er det godt å vite at hun er under behandling - og at hun snart vil være i stand til å gjenoppta sine offisielle plikter, sier Totland.

Svimmelhet

Krystallsyke er en sykdom som fører til svimmelhet.

Slik beskrives symptomene på nettsidene til Helsenorge: «Korte, kraftige anfall av karusellsvimmelhet, som kommer i forbindelse med hodebevegelser, særlig når du legger deg ned, setter deg opp eller snur deg i sengen».

Sykdommen er ufarlig og svimmelheten kan gå over av seg selv, men behandling vil ofte gi raskere bedring, ifølge helsenorge.no.