VINDEN øker opp i storm torsdag ettermiddag.
VINDEN øker opp i storm torsdag ettermiddag.

Nytt uvær på vei

Ekstremværet Ylva fortsetter å herje i nord, et nytt lavtrykk treffer i sør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blåste opp fra Nord-Trøndelag til Troms i går kveld, og ekstremværet Ylva har herjet i hele natt.

Flere av fyrene har hatt opp i full storm fra sørøst, Sklinna fyr og Kvaløyfjellet på Sømna sterk storm.

– I tillegg har det vært kraftige vindkast, forteller Storm-meteorolog Beathe Tveita.

Klokken 10 hadde Sklinna fyr nordvest for Namsos full storm, men så avtok vinden litt i Trøndelag.

Området med kraftig vind beveger seg nordover, og klokken 11 blåser det full storm på Myken vest for Mo i Rana.

– Det kommer til å blåse storm fra sørøst i Nordland og Troms i hele dag. På Helgeland avtar vinden til kvelden, og så avtar den videre nordover utover natten og morgenen, forteller Tveita.

Men uværet er ikke over. Samtidig som vinden minker i sør fra i kveld, øker den til sørøstlig storm i Vest-Finnmark.

VINDEN frem til lørdag kveld

Det blir heftig nok lenger sør også.

I Trøndelag blåser det opp i stiv kuling fra sørøst i dag. Utover kvelden dreier vinden på sørvest, og øker til stiv og sterk kuling i Møre og Romsdal.

– Opp i liten storm ved Stad, sier Tveita.

Uvanlig vindretning

Ekstremværet i nord skyldes at et kraftig lavtrykk ute i Norskehavet vest for Møre. Det stanger mot et høytrykk nordvest i Russland.

VINDEN nå

Kart: Earth Nullschool

Rundt lavtrykk roterer vinden mot klokken, rundt høytrykk med klokken. Mellom de to trykksystemene blåser det derfor kraftig fra sørøst, opp i sterk storm.

Så sterk vind fra sørøst er uvanlig i dette området, normalt kommer den heftigste vinden fra sørvest til nordvest. Både bygninger, skog og kraftlinjer er derfor ekstra utsatt.

Kraftige vindkast

Siden vinden blåser over fjellene i øst før den når kysten, blir den veldig turbulent. Det kommer derfor veldig kraftige vindkast.

På Kvaløyfjellet har det vært målt vindkast på 45 sekundmeter i natt, over 160 kilometer i timen. I Svolvær, Brønnøysund og i Sandnessjøen har vindkastene vært opp i 30-34 sekundmeter, 110-120 kilometer i timen.

Pøsregn og storm i sør

Det samme lavtrykket som gir ekstermvær i nord, har også sørget for enorme nedbørmengder i Sør-Norge.

– Eik i Rogaland har fått 93 millimeter det siste døgnet, nesten 80 av dem bare siden midnatt, forteller Tveita.

Vestlandet har mer i vente.

NEDBØR frem til midnatt mandag

– I løpet av dagen passerer det en ny front over Vestlandet. I Sunnhordland viser prognosene 60-80 millimeter det neste døgnet, deler av Rogland kan få 30-40 millimeter.

NVE varsler flom i Hordaland og Rogaland i dag, og fare for jord-, sørpe- og flomskred fra Stad til Boknafjorden.

Temperaturen steg kraftig fra sent i går, og i lavlandet er nedbøren i natt kommet som regn. Men det snør i fjellet, og sammen med den sterke vinden også her sør fører det til stor snøskredfare vest i fjellet i Hordland og Rogaland.

– Etter at fronten har passert Vestlandet i ettermiddag går nedbøren over til byger. Temperaturen synker, og det kommer til å snø ned i 600-800 meter.

Lavtrykket som er på vei mot Vestlandet er svært kraftig, og Meteorologisk institutt har overvåket det spesielt. Slik overvåking er første fase i å definere et uvær som ekstremvær.

Torsdag formiddag avsluttet de overvåkingen.

– Vinden blir ikke like kraftig som vi fryktet, men det er like fullt ventet sørvestlig liten storm og vindkast på 25 til 35 meter per sekund, sier meteorolog Justina Wodziczko til NRK.

Vinden blir sterkest i Sunnhordland og nord i Rogaland, og Tveita har ikke senket skuldrene helt.

– Det kan utvikle seg en hvirvel på den fronten som kommer inn, og vi kan ikke utelukke at det blåser kraftig opp i en kort periode i ettermiddag eller i kveld, sier hun.

Uæret fortsetter fredag

Lavtrykket utenfor Midt-Norge blir liggende i ro fredag, og det fortsetter å blåse kraftig fra øst og sørøst fra Trøndelag og nordover.

Fra Stad og sørover blåser det fra sørvest, siden denne delen av landet ligger sør for lavtrykksenteret.

– Nordland og Sør-Troms får opp i stiv kuling utsatte steder, Nord-Troms og Finnmark opp i full storm, som minker til kuling til kvelden, forteller Tveita.

I Nord-Norge stiger temperturen litt.

– Nordland og Troms får litt spredt nedbør først på dagen, snø over 300-500 meter.

I Sør-Norge blir det kaldere.

– Vestlandet får byger, og de kommer som snø ned til 400-600 meter. Det er fare for torden og kan hagle kraftig i lavlandet, forteller Tveita.

Det kan gå noen regn- og haglbyger vest for Kristiansand, eller på Sør- og Østlandet blir det opphold og en del sol på fredag.

– Det blåser opp i kuling fra sørvest utsatte steder. Stiv kuling i fjellet, sterk kuling i Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal, og liten storm ved Stad, sier Tveita.

Lørdag snur det i nord

Lørdag og søndag går lavtrykket sørover. Det passerer over Sør-Norge og inn i Skagerrak, og svekkes.

– Fredag er vinden minket til frisk bris og liten kuling fra sørvest utsatte steder i Nord-Norge. Det kommer litt spredt snø på Finnmarksvidda, ellers blir det opphold og fint vær i nord gjennom helgen og på mandag, forteller Tveita.

Sur lørdag i sør

Trøndelag får kuling fra sørøst også lørdag, men slipper nedbør.

På Vestlandet fortsetter bygeværet lørdag. Regn og hagl, og snø over 400-600 meter, kuling fra sørvest, og fortsatt opp i storm nær Stad.

Også Sør- og Østlandet får noen regnbyger lørdag, og vind opp i kuling i Agder.

– Bare langs kysten, ellers blir det opphold og perioder med sol, sier Tveita.

Sånn passe slutt på helgen

Det danner seg nye svake lavtrykk nord i Norskehavet og øst i Skandinavia, og de roter til både søndag og starten av neste uke.

På Sør- og Østlandet kommer det til å gå regn- og sludd-byger. Du skal ikke langt inn i landet før nedbøren kommer som snø.

– Mandag ser bra ut, da sprekker skydekket opp og solen titter frem, og det blir litt kaldere, forteller Tveita.

Fra Vestlandet til Trøndelag blir det fint vær søndag, og også her blir det litt kaldere. Mandag skyer det til, og det kan komme noen sluddbyger langs kysten.